Inname paspoort stopt jihadist niet

Gepubliceerd op 9 juli 2016 om 10:43

Een tegengehouden Syriëganger krijgt een strafzaak aan zijn broek én moet zijn paspoort inleveren. Toch kan hij gewoon weer het vliegtuig pakken richting Syrië, met zijn ID-kaart.

Foto ter illustratie.

Het is 13 mei als de Turkse politie in de buurt van de grens met Syrië een Nederlandse jongen aantreft. Hij wil niet zeggen wie hij is, maar zijn vingerafdrukken matchen met die in een databank: het is Martijn N., 22 jaar, uit Den Haag.

Het was, volgens het Openbaar Ministerie, de tweede (mislukte) poging van N. om in Syrië te komen en zich aan te sluiten bij de jihad. Zijn zaak laat zien hoe alle anti- terreurmaatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen toch mazen openlaten voor mensen die écht naar Syrië willen.

Opsluiten
De jonge Hagenaar, die zich ook Latief noemt, probeerde al een keer eerder in Syrië te komen. Hij werd tegengehouden en door Turkije in april 2015 aan Nederland overgedragen. Justitie sloot hem op en wil de hem vervolgen voor een poging tot deelname aan een terroristische organisatie. Maar N. heeft psychische problemen en wordt overgeplaatst naar een Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA). Daar heeft hij meer vrijheden; hij zit niet langer opgesloten. Wel moet hij zijn paspoort inleveren, om te voorkomen dat hij weer een poging waagt.


Maar dat houdt de Hagenaar niet tegen. Eind februari gaat hij er weer vandoor. Wekenlang is hij zoek. Totdat de Turken hem op 13 mei aanhouden en hem op het vliegtuig naar Nederland zetten.   Uit onderzoek blijkt dat N. na zijn vertrek uit de FPA naar Düsseldorf is gegaan en daar het vliegtuig naar Istanboel heeft gepakt.

ID-kaart
Hoe kan een man, die te boek staat als tegengehouden Syriëganger in een terreurzaak en wiens paspoort is ingenomen, dat doen?

Dat kon, omdat hij nog wel zijn identiteitskaart had, zegt een woordvoerder van het OM. Met zo'n kaart kun je vrij door Schengengebied reizen én hij voldoet voor het aanvragen van een Turks visum. ,,We mogen de ID-kaart niet ook innemen, want er is in Nederland een identificatieplicht. Iedereen moet zich kunnen legitimeren'', zegt de woordvoerder.

Enkelband
Het OM vroeg de rechter in januari 2016 wel om N., tijdens zijn verblijf op de FPA, te verplichten een enkelband te dragen. Dat verzoek werd afgewezen 'omdat het onvoldoende onderbouwd was'. Een maand later was N. gevlogen en kon hij, als verdachte in een jihadzaak, op zijn eigen naam vanuit buurland Duitsland naar Turkije vliegen. Volgens het OM stond zijn naam niet geregistreerd, omdat zijn hechtenis was geschorst.

N. zit nu vast op de terreurafdeling van de gevangenis in Vught. Eerder deze week was er een pro forma zitting in zijn rechtszaak. Hij was daar zelf niet bij.

 

Door Redactie AD Foto: ANP

 

Militairen willen weer in uniform over straat

Stelling van de dag: Vindt u dat de militairen na hun werktijd in uniform over straat mogen lopen?

Klik voor deelname op de facebooklink: https://poll.fbapp.io/militairen-willen-weer-in-uniform-over-straat

 





Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.