Agenten willen spijkermat

Gepubliceerd op 12 juli 2016 om 15:07

Agenten willen spijkermatten, omdat ze het in achtervolgingen steeds vaker afleggen tegen racende criminelen. Maar de politietop weigert om de matten aan te schaffen

Naamloos-2056-10.png

Agenten willen spijkermatten, omdat ze het in achtervolgingen steeds vaker afleggen tegen racende criminelen. Maar de politietop weigert om de matten aan te schaffen.

Agenten kunnen een spijkermat op de weg gooien om een vluchtende overvaller of autodief tot stoppen te dwingen. Als de vluchtauto over de mat rijdt, lopen de banden langzaam leeg en komt de wagen tot stilstand.

Een jaar lang heeft de Nationale Politie geëxperimenteerd met spijkermatten in 144 politieauto's. De matten - ook wel stopsticks genoemd - zijn zeker twaalf keer ingezet. Vorige maand besloot de politietop om de spijkermat niet landelijk in te voeren.

Uitgelachen
Onbegrijpelijk, zeggen politiemensen tegen het AD. ,,Criminelen lachen ons steeds vaker uit", aldus agent Leen Spoor uit Rotterdam, die regelmatig verzeild raakt in achtervolgingen. ,,Ze rijden in steeds snellere auto's. En ze weten heel goed dat de meeste van onze politieauto's niet harder kunnen dan 170, 180 kilometer per uur. Zonder spijkermatten zullen we vaker het onderspit delven. Dat is heel frustrerend."

Geert Priem, voorzitter van politievakbond ANPV, deelt die frustratie. ,,Het is een fantastisch hulpmiddel in het beëindigen van een achtervolging. In Amerika wordt er om die reden al jaren gebruik van gemaakt. Maar in ons land is er de stekker uitgetrokken."
Teleurstellend, vindt Priem. ,,Dankzij de spijkermat kunnen we roekeloze criminelen inrekenen én ernstige ongelukken voorkomen. Daar moet niet op beknibbeld worden."

Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), is het met hem eens. ,,Dit besluit betekent dat de politie vaker het nakijken krijgt. En als agenten een crimineel wél kunnen bijhouden, moeten ze hem nu klemrijden. Dat levert extra gevaar op voor agenten."

Geld
De korpsleiding erkent dat de spijkermat voordelen heeft, maar laat weten dat er geen geld voor is. ,,Dit is gebaseerd op een kosten-baten afweging", laat een politiewoordvoerder weten. ,,Het zou ruim 1,1 miljoen euro kosten om alle noodhulpauto's uit rusten met een spijkermat. Daar komen de kosten voor training nog bij."

Op 8 juni zette de politie in Helenaveen, Noord-Brabant, grof geschut in om een autodief te stoppen. Na een wilde achtervolging schoot een agent op de banden van de auto, waardoor de autodief werd gestopt. ,,In dit soort situaties zou de spijkermat uitkomst bieden", zegt vakbondsman Priem.

Door Redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.