Zieke oud-medewerker Dupont: Nu komt waarheid boven water

Gepubliceerd op 12 juli 2016 om 15:23

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de bedrijven Dupont en Chemours in Dordrecht. Er zouden harde aanwijzingen zijn dat het bedrijf strafbare feiten heeft gepleegd. Oud-medewerkers zijn opgelucht dat er een onderzoek komt.

Naamloos-2056-15.png

In de teflonfabriek van het bedrijf werd decennialang gewerkt met de stof C8. Die blijkt nu ernstige aandoeningen te kunnen veroorzaken, zoals nier- en teelbalkanker. Dupont had al in de jaren 80 aanwijzingen dat C8 schadelijk kon zijn voor medewerkers en omwonenden, maar gaf dat voor zover bekend niet door aan de autoriteiten. Het bedrijf stopte in 2012 met het gebruik van de stof.

Zowel het ministerie van Sociale Zaken als het RIVM doet al onderzoek naar de zaak-Dupont. Nu heeft het Openbaar Ministerie een onderzoeksteam opgetuigd. ,,Het justitieel onderzoek richt zich op de stoffen C8 en DMAc'', aldus Valentine Hoen van het Functioneel Parket. Er zijn volgens haar harde aanwijzingen dat het bedrijf strafbare feiten heeft gepleegd.

Hoofdelijk aansprakelijk
Ben Ale, emeritus hoogleraar veiligheid en rampenbestrijding aan de TU Delft, noemt de zaak interessant. Hij ziet dat de rechter in Nederland steeds vaker directies en verantwoordelijk managers hoofdelijk aansprakelijk stelt. ,,Er was een tijd dat bedrijven met een breed gebaar een boete betaalden en overgingen tot de orde van de dag. Maar dat accepteert de maatschappij niet meer.''

Volgens Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid, is het onderzoek van justitie terecht. ,,Maar waar was de overheid al die jaren?'' zegt hij. ,,Dat baart mij zorgen. Je kunt de veiligheid niet aan de sector overlaten.''

Oud-medewerkers van de teflonfabriek van Dupont die nog steeds rondlopen met ernstig verhoogde C8-waarden in hun bloed, zijn opgelucht dat justitie Dupont/Chemours onder het vergrootglas legt. ,,Nu komt de waarheid boven water'', zegt de zieke Dordtenaar Jan Boer (71).

Lycrafabriek
Het Functioneel Parket onderzoekt ook de lycrafabriek van Dupont in Dordrecht. Daar werkten jonge vrouwen met het oplosmiddel DMAc. Opvallend veel van hen hebben vruchtbaarheidsproblemen. Diverse medewerkers hadden miskramen, kregen baarmoederhalskanker, een doodgeboren kind of een kind met afwijkingen.

De chemische activiteiten van Dupont vallen sinds vorig jaar onder een nieuw concern, Chemours. Dat wil niet reageren op het onderzoek van het OM.

Door Redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.