Oekraïne: 'Geen extra radargegevens MH17'

Gepubliceerd op 12 juli 2016 om 15:47

Oekraïne kan de nabestaanden van rampvlucht MH17 niet verder helpen aan extra radargegevens. Alle beschikbare data zijn doorgegeven aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Dat schrijft vice-premier Zubko aan Nederlandse nabestaanden.

Oekraïne: 'Geen extra radargegevens MH17'

Die hadden president Porosjenko in een brief gevraagd om meer radargegevens. De Oekraïense regering bevestigt in de reactie dat alleen secundaire radarbeelden beschikbaar zijn van de vlucht.

Radar- en satellietgegevens kunnen meer duidelijkheid kunnen verschaffen over de toedracht van de ramp op 17 juli 2014, waarbij alle 298 inzittenden omkwamen, onder wie 196 Nederlanders.

Luchtverkeersleiders houden het verloop van de vlucht in de gaten aan de hand van twee radarsystemen. De primaire radar op de grond die de lucht afspeurt naar vliegtuigen, en de secundaire radar dat informatie oppikt van vliegtuigen, zoals de identiteit van een vliegtuig, snelheid, hoogte en locatie.

Onduidelijk

Rusland beweert dat primaire radarbeelden niet bewaard zijn. Ook Oekraïne zegt geen primaire datagegevens te hebben, omdat die grondstations op het moment van de ramp kapot of in onderhoud waren. Later beweerde het land dat enkele stations waren vernield. Het is nog steeds onduidelijk welke uitleg klopt.

,,Op het moment van het ongeluk werd de luchtverkeersdienst uitgevoerd met hulp van gegevens van secundaire radarstations, wat volledig in overeenstemming is met de richtlijnen van ICAO'', schrijft Zubko. ,,Alle beschikbare informatie over vlucht MH17 is aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid verstrekt.''

Nederlandse instanties
Volgens Zubko vond de Onderzoeksraad dat Oekraïne daarmee alle benodigde informatie had verstrekt die nodig is voor haar onderzoek. De radargegevens zijn ook verstuurd naar het internationale team (JIT) dat onderzoek doet naar de daders. ,,Verzoeken voor aanvullende informatie moeten aan de Nederlandse instanties worden gericht'', aldus Zubko.

Voor zowel de Onderzoeksraad als justitie is het krijgen van radarbeelden en satellietgegevens geen halszaak. De raad acht het 'zeer onwaarschijnlijk' dat op de beelden de BUK-raket te zien is, waarmee het toestel van Malaysia Airlines is neergeschoten. Amerikaanse satellietbeelden zouden vanwege de 'bewolking' niet bruikbaar zijn. Justitie zegt dat er nog voldoende andere bewijs is die in de richting van de mogelijke daders wijzen.

Nederlandse deskundigen vinden het vreemd dat alle Oekraïense radarstations in onderhoud of defect waren. De onderzoekers hadden met primaire radargegevens kunnen controleren of er iets ontbrak op de computerschermen van de luchtverkeersleider. Met de primaire radar zijn alle voorwerpen in de lucht te zien, dus bijvoorbeeld ook mogelijk de raket, brokstukken of andere toestellen.

Doofpot
Nabestaanden zijn bang dat de toedracht van de ramp in de doofpot wordt gestopt. Ze vinden dat het Nederlandse kabinet veel meer druk moet zetten op Oekraïne, Rusland en de Verenigde Staten om met meer bewijs te komen.

Daarom hebben 20 families verenigd in de Werkgroep Waarheidsvinding politici in binnen- en buitenland brieven aangeschreven, onder wie Porosjenko, premier Rutte, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, en president Vladimir Poetin van Rusland. Nederland moet desnoods via de Verenigide Naties of de internationale luchtvaartorganisatie ICAO alsnog de radar- en satellietbeelden opvragen. Maar het Nederlandse kabinet houdt zich steeds afzijdig om het strafrechtelijk onderzoek niet te dwarsbomen.

Gezamenlijke plicht
Wie de raket precies afschoot en vanaf welke plek is formeel nog niet vastgesteld. Het OM presenteert na de zomer de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek. ,,Het is onze gezamenlijke plicht aan de slachtoffers om uit te vinden wat de omstandigheden rond het ongeluk , de reden te achterhalen en de schuldigen daarvoor aansprakelijk te stellen'', schrijft de Oekraïense vice-premier Zubko aan de nabestaanden.

,,Ondanks de weerstand van de Russische Federatie, die vorig jaar juli in de VN Veiligheidsraad een veto uitsprak tegen een internationaal tribunaal voor de MH17-ramp, blijft Oekraïne actief met andere landen samenwerken om de schuldigen verantwoordelijk te houden voor deze verschrikkelijke tragedie.''

By Editorial AD Photo: EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Hugo Michael
8 jaar geleden

Hier is toch iets vreemds gaande, zo lijkt het. Waarom zijn die beelden niet opgevraagd door justitie en de onderzoeksraad? Het lijkt er op dat ze te snel tevreden zijn of op voorhand geïntimideerd zijn!