VN-Hof veegt China's claim op gewilde eilanden van tafel

Gepubliceerd op 12 juli 2016 om 16:44

China heeft geen historische eigendomsrechten op de wateren van de Zuid-Chinese Zee. Dat heeft het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag vandaag bepaald in een zaak die door de Filipijnen was aangespannen.

Zes landen beweren de rechtmatige eigenaar van de twee eilandengroepen, de Paracels en de Spratly's, te zijn. Taiwan, de Filipijnen, Maleisië, Vietnam en Brunei willen ze. Maar China eist de eilanden op.

Ze hebben de stukken grond al met vele vierkante kilometers vergroot en er havens, landingsbanen en kampementen op gebouwd. De Filipijnen stapten daarom in 2013 naar het VN-hof, gevestigd in Den Haag, om de claim van China op deze eilanden aan te vechten. De Filipijnse minister van Buitenlandse Zaken Perfecto Yasay riep na de uitspraak op tot ''terughoudendheid en nuchterheid''.

De landen maken niet zonder reden ruzie om de eilandengroepen. Niet alleen zit de zeebodem vol olie, gas en mineralen. De zee is ook een zeer belangrijke, strategische scheepvaartroute. Bijkomend groot voordeel is dat 10 procent van alle vis in de wereld in de de Zuid-Chinese Zee wordt gevangen.

Niet erkend
Wie dan wel recht heeft op de eilanden is nog niet duidelijk. China erkent de bevoegdheid van het Permanente Hof van Arbitrage in de zaak in ieder geval niet. En het Hof is niet bij machte om naleving af te dwingen. De verwachting is dan ook dat China zijn troepen niet snel terugtrekt van de eilanden.

Het negeren van een uitspraak is niets nieuws. Ook Amerika heeft een uitspraak van het Hof naast zich neergelegd. De VS werden veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan Nicaragua, maar hebben dat nooit gedaan.

By Editorial AD Photo: Reuters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.