Oud-VVD'er Jos van Rey veroordeeld voor omkoping

Gepubliceerd op 12 juli 2016 om 17:28

De Limburgse politicus Jos van Rey (VVD) is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een van werkstraf van 240 uur.

Jos van Rey komt aan bij de rechtbank om zijn vonnis aan te horen

Hij nam volgens de rechtbank giften en zakenreisjes aan van een bevriende projectontwikkelaar terwijl hij als zeer ervaren politicus had moeten weten dat dit in het kader van omkoping werd gedaan.

Van Rey werd volgens de rechtbank omgekocht met voetbalreizen, vastgoedbeurzen en betalingen aan het bedrijf van zijn kinderen. Ook schond hij geheimhoudingsplicht en rommelde hij met stempassen. Van de burgemeestersbenoeming heeft hij volgens de rechtbank 'een poppenkast' gemaakt.

Niet integer
De rechtbank kwam vandaag met een uitgebreid vonnis. Volgens de rechters heeft Van Rey keer op keer onvoldoende afstand gehouden en gedroeg hij zich niet als integer politicus. Hij heeft daarmee schade toegebracht aan het aanzien van het openbaar bestuur. Wel stelde de rechtbank vast dat het beeld van een man die miljoenen in zijn eigen zakken stak, niet klopt.

Vrijspraak
Volgens de rechtbank zijn ook niet alle strafbare feiten tegen hem bewezen. Zo moeten bepaalde reisjes tussen de politicus en de projectontwikkelaar bijvoorbeeld gezien worden in het kader van hun vriendschap. Dat is niet strafbaar. Ook voor het witwassen van geld en het ronselen van stemmen ziet de rechtbank geen wettig en overtuigend bewijs.

Twee jaar
Het OM eiste eerder twee jaar celstraf tegen Van Rey omdat hij smeergeld zou hebben aangenomen van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol, in ruil voor opdrachten. Ook zou hij zijn geheimhoudingsplicht hebben geschonden als lid van de vertrouwenscommissie bij de benoeming van een nieuwe burgemeester van Roermond in 2012. Hij zou sollicitatievragen en de juiste antwoorden hebben doorgespeeld naar zijn favoriete kandidaat.

Van Rey was voor de VVD onder meer raadslid en wethouder in Roermond, lid van Provinciale Staten in Limburg en lid van de Eerste en Tweede Kamer. De VVD heeft Van Rey uit de partij gezet. Van Rey zelf heeft alle beschuldigingen altijd van de hand gewezen.

Door Redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.