Nederlandse Laura ontsnapt aan IS: 'Mijn man dwong me om naar Syrië te gaan'

Gepubliceerd op 13 juli 2016 om 12:22

Ze was 17 toen ze zich bekeerde tot de islam en niet veel later trouwde ze een man die haar naar eigen zeggen dwong naar Syrië te gaan. De Nederlandse Laura Hansen (20) is ontsnapt uit IS-gebied. "Ik wilde vluchten uit de hel."

Naamloos1-134.png

Laura woonde in de buurt van Den Haag toen ze zich bekeerde. Via een datingsite voor moslims ontmoette ze de man met wie ze trouwde. Het werd geen droomhuwelijk. "We hadden heel veel problemen. Hij was heel agressief en gewelddadig", zegt ze tegen Kurdistan 24.

Zwanger van zoontje

Volgens Laura belden de buren meerdere keren de politie om huiselijk geweld te melden. Laura was zwanger en wilde daarom niet scheiden van haar man. Toen de relatie weer beter was, stelde haar man voor om op vakantie te gaan.

"Ik dacht dat alles weer beter was. We hadden inmiddels een zoontje", vertelt ze. Het idee was om naar Turkije te gaan 'voor de rust' en om geld te geven aan vluchtelingen. "Hij vertelde me dat we naar vluchtelingenkampen zouden gaan om te helpen. We waren niet ver van de Syrische grens."

Naar Syrië gesmokkeld

Haar man gedroeg zich nogal mysterieus, zegt Laura. "Hij zei dat we de vluchtelingenkampen niet in mochten en dat we niet te hard mochten praten."

Zonder dat ze het wist werd Laura naar Syrië gesmokkeld. Ze kwam in IS-bolwerk Raqqa terecht, waar ze tegen haar zin werd vastgehouden. "Er stonden mannen met baarden en geweren voor de deur. Na een week in Raqqa werd ik overgebracht naar Mosul in Irak."

'Leefde in een hel'

Het leven in IS-gebied was zwaar. "Ik probeerde continu te ontsnappen aan de hel waarin ik leefde", vertelt Laura. Volgens de Nederlandse had haar vader contact met de Koerdische strijders, de Peshmerga. Vandaag zou ze door hen zijn bevrijd.

RTL Nieuws heeft contact gehad met de vader van Laura. Die is 'enorm opgelucht' dat zijn dochter in veiligheid is.

Door Redactie RTL Nieuws: Foto: Kurdistan 24

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.