Britse premier ontslaat Brexiteer Gove als minister

Gepubliceerd op 14 juli 2016 om 14:31

Wie Gove zal vervangen als minister van Justitie is nog niet bekend.

Naamloos1-191.png

De Britse minister van Justitie Michael Gove heeft van de nieuwe Britse premier May te horen gekregen dat hij niet terugkeert in het kabinet, melden Britse media.

Gove was een van de leiders van het Brexit-kamp in aanloop naar het referendum en wilde daarna David Cameron wilde opvolgen als leider van de Britten, maar kreeg te weinig stemmen van zijn partijleden.

Van Gove - ook wel het brein achter de Brexit-campagne genoemd - werd eerder verwacht dat hij de campagne van Johnson zou leiden, zoals hij dat ook deed tijdens de Brexit. Op het laatste moment besliste hij tegen Johnson te strijden en een gooi te doen naar het premierschap. Dat kwam voor velen als een verassing en werd gezien als verraad. Gove had meermaals gezegd geen interesse te hebben om premier te worden.

Volgens NRC-correspondent Titia Ketelaar lag het ontslag van Gove in de lijn der verwachting:

(“Het was opmerkelijker geweest als ze hem wel een nieuwe functie had gegeven. Veel van zijn collega’s vonden dat hij met zijn politieke doodsteek op Boris Johnson te ver was gegaan.”)

Wie Gove zal vervangen als minister van Justitie is nog niet bekend. May, die woensdag premier werd, maakt donderdag de rest van haar regering bekend. Woensdag werden de eerste belangrijke ministerposten ingevuld. Johnson wordt minister van Buitenlandse Zaken, terwijl Philip Hammond verhuist naar Financiën. Daarmee werd minister van Financiën George Osborne de laan uitgestuurd.

Door Redactie NRC Foto: Ben Stansall/AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.