Leerlingen verzorgen 8 jaar lang zieke medeleerling

Gepubliceerd op 15 juli 2016 om 10:49

De Gemeente Sluis, Zeeland zocht een manier om kinderen die een voorbeeld zijn voor de maatschappij in het zonnetje te zetten en bedacht daarom de Sluise Kanjer.

Leerlingen van basisschool Vorsterman van Oyen mochtenvanochtend de eerste zes Sluise Kanjers in ontvangst nemen en daar hebben ze een hele goede reden voor.

ZELDZAME AANDOENING
De kinderen waren van groep 1 tot en met groep 8 mantelzorger voor hun klasgenoot Yorick Blonk. Yorick lijdt aan de zeer zeldzame ongeneeslijke aandoening Fibrodysplasia Ossificans Progressiva, ofwel FOP, waarbij gezond spier- en bindweefsel in het lichaam wordt omgezet in bot.

Yorick kan zich dus niet zo makkelijk verplaatsten, daarbij komt ook nog eens dat hij autistisch is. Dankzij de geweldige inzet van zijn medeleerlingen kon Yorick toch onderwijs volgens op een normale basisschool. ,,Ze hielpen hem jaren met álles. Liet hij een pen vallen, stonden er drie klaar om die op te rapen,'' zegt zijn moeder aan de PZC.

De Sluise Kanjers: een plakrozet en een oorkonde voor boven het bed, werden uitgereikt door burgemeester Annemiek Jetten. Janneke, Lars, Megan, Peer en Yra kregen als eerste hun rozet opgeplakt. Ook Yorick zelf kreeg een Sluise Kanjer, net zoals het hele onderwijsteam.

TROTSE JUF
Juf Marieke is maar wat trots op haar bijzondere groep. ,,De groep was altijd erg hecht, ik zal ze missen. De klasgenootjes van Yorick hebben hem sociale vaardigheden bijgebracht en hij heeft zijn klasgenootjes door zijn ziekte en zijn bijzondere karakter gestimuleerd om zich te ontwikkelen tot sociaalvaardige jonge mensen."

Burgemeester Jetten sloot de ochtend af met een mooie boodschap voor de bijzondere groep: ,,Blijf je deze schoolperiode herinneren en blijf ook zo behulpzaam als je volwassen bent."

Door Redactie Metro: Foto: Videostil PZC

Reactie plaatsen

Reacties

Maria
8 jaar geleden

Wat een super klasgenoten.
Een hele mooie zijde van de jeugd!
En goed ook, dat als je ziek bent, je toch contact met klasgenoten hebt, en niet in een busje uren lang naar een speciale school moet.