Uitvallers Halt-straf vaker weer crimineel

Gepubliceerd op 15 juli 2016 om 12:10

DEN HAAG - Jongeren die hun Halt-straf niet goed afronden, gaan vaker weer het criminele pad op dan leeftijdsgenoten die de straf wel succesvol uitvoeren.

Van de minderjarigen die in 2010 of 2011 naar Stichting Halt zijn gestuurd en hun straf niet (volledig) hebben afgerond, werd bijna de helft (48 procent) binnen vijf jaar opnieuw verdacht van een misdrijf.

Dat blijkt uit cijfers waar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag mee komt.

Van de jongeren die de straf wél met succes afronden, ging 'maar' 35 procent opnieuw de fout in. Stichting Halt biedt jongeren tussen twaalf en zeventien jaar de kans strafbaar gedrag recht te zetten. Maar wie onvoldoende meewerkt, komt alsnog in aanraking met Justitie.

Wie op heel jonge leeftijd een Halt-traject afmaakt, blijkt toch relatief vaker opnieuw in aanraking te komen met Justitie dan oudere lotgenoten. De recidive onder twaalfjarigen die naar Halt werden gestuurd is 42 procent, tegen ruim 31 procent bij zeventienjarigen.

Een Halt-straf heeft als doel grensoverschrijdend gedrag zo vroeg mogelijk te stoppen en slachtoffers genoegdoening te bieden. Bij de straf horen werk- of leeropdrachten en gesprekken met de jongere en de ouders of verzorgers. Ook excuses aan het slachtoffer en het betalen van schadevergoeding kunnen deel uitmaken van de alternatieve straf.

Door redactie Telegraaf:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.