'Groot onderzoek naar corruptie bij politie'

Gepubliceerd op 15 juli 2016 om 12:43

De politie moet meer en betere lessen trekken uit corruptieschandalen. Er is een grootschalig onderzoek nodig om te voorkomen dat meer agenten in de toekomst corrupt worden. Daarvoor pleit Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB).

Hij vindt dat de politietop nu te weinig lering trekt uit schandalen uit het verleden. ,,Een corruptiezaak wordt tot op de bodem uitgezocht, maar daarna is het klaar. Doen we wel alles om corruptie te voorkomen? En hoe kunnen we agenten beter trainen?" 

Op die vragen moet volgens Struijs snel antwoord komen. ,,Ik pleit voor een fenomeenonderzoek. Corruptie neemt de laatste jaren andere vormen aan. We moeten meer rekening houden met digitale corruptie: een agent geeft door wat de zwakke plekken in de ICT-systemen zijn. Hackers kunnen dan eenvoudig hun slag slaan."

Onderwereld
Amine A. (27) uit Moordrecht is de tweede agent binnen een jaar die wordt verdacht van zeer ernstige corruptie. Vorig jaar september werd Mark M. uit Weert opgepakt. Hij zou uit meer dan honderd criminele onderzoeken informatie hebben gestolen om het vervolgens door te verkopen aan de onderwereld.

Struijs wil dat beter in kaart wordt gebracht in welke situaties agenten chantabel zijn en corrupt worden. ,,Als we daar een helder beeld van hebben, kunnen we dat meenemen in training en opleiding."

Evaluatie
De korpsleiding van de Nationale Politie laat weten dat nu al na elk corruptieschandaal een evaluatie plaatsvindt. ,,Die evaluatie wordt uitgevoerd door onze afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK). Aanbevelingen die daaruit volgen, worden voorgelegd aan de korpsleiding", aldus een politiewoordvoerder.

Door Redactie AD Foto: ANP /Koen van Weel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.