Nederlandse korpschef: Alles is tegenwoordig een wapen

Gepubliceerd op 15 juli 2016 om 13:06

Gemeenten en veiligheidsdiensten zullen na de aanslag met een vrachtwagen in Nice opnieuw kijken naar de beveiliging van evenementen in Nederland. Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie heeft dat vandaag gezegd. 'Alles is tegenwoordig een wapen.'

Korpschef Erik Akerboom.

Er wordt onder meer gekeken naar de beveiliging bij de Nijmeegse Vierdaagse die volgende week wordt gehouden. Onder leiding van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zullen alle betrokken diensten opnieuw kijken of de beveiligingsmaatregelen afdoende zijn.

,,Je ziet nu toch iets anders'', aldus Akerboom op NPO Radio 1 over het gebruik van de vrachtwagen. Hij laat weten dat het de bedoeling is dat evenementen in principe niet worden afgezegd. ,,We willen dat het leven weer normaal wordt.''

De aanslag in Nice noemt Akerboom afschuwelijk. ,,Je denkt meteen aan de families die ontwricht zijn. Ik wens mijn Franse collega's veel sterkte en leef mee. Ook intern besteden we hier aandacht aan." Akerboom zegt dat hij er niet aan moet denken dat de vrachtwagen ook nog met explosieven was geladen.

Effect
Rond de Vierdaagse hebben gemeente, politie en de organisatie van het wandelevenement met de bijbehorende Vierdaagsefeesten de komende week nauw overleg over de veiligheidsmaatregelen, zegt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.

Hij wijst erop dat er al jaren veiligheidsmaatregelen zijn rondom het evenement wegens het substantiële dreigingsniveau. ,,Ik heb er met afschuw kennis van genomen. Voor menigeen zal Nice ongetwijfeld effect hebben op de wijze waarop de Vierdaagse wordt beleefd.''

Bruls zegt, net als marsleider Johan Willemstein, geen concrete aanwijzing te hebben dat er iets te gebeuren staat tijdens het grootste wandelevenement ter wereld. Er lopen vanaf dinsdag circa 50.000 mensen mee. De Vierdaagsefeesten, die morgen al beginnen, trokken vorig jaar ongeveer 1,5 miljoen mensen.

Goed opletten
Teddy Vrijmoet, directeur van de Vierdaagsefeesten, hoopt dat de ongeveer anderhalf miljoen bezoekers van het grootste gratis feest ter wereld zelf ook goed opletten. ,,Verdachte situaties graag melden'', zegt zij.

De politie laat weten 'continu alert' te zijn. Net als andere jaren zijn er zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen om het evenement veilig en ongestoord te laten verlopen.

Door Redactie AD Foto: ANP

preview-1.jpg

Advertentie:  Deze basebalpet met opdruk kunt u bij ons bestellen voor de prijs van € 20,00

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.