Wat weten we nu over MH17? (en wat niet?)

Gepubliceerd op 16 juli 2016 om 14:57

Hoe staat het twee jaar na de ramp met MH17 met de 'onderste steen' die in de belofte van premier Rutte boven zal komen? Het onderzoek loopt nog altijd, maar een uitkomst is in zicht. Ondertussen is het vliegen amper veiliger geworden en vallen er in Oost-Oekraïne, ondanks een staakt-het-vuren nog altijd slachtoffers.

De essentie van twee jaar diepgravend onderzoek is eigenlijk in één simpele zin samen te vatten: het was een BUK-raket, afgeschoten uit rebellengebied.

Waarschijnlijk gaat het om een raket van de 53ste Russische luchtafweerbrigade uit Koersk, die in juni 2014 naar Oost-Oekraïne was gestuurd. Na de zomer komt het internationale onderzoeksteam JIT met meer details, want, zegt het team, de daders zijn 'in het vizier'.

Is dat alles? Komt na twee jaar onzekerheid en spanning bij nabestaanden ooit de volledige toedracht aan het licht? Waarom sloot Oekraïne het luchtruim niet? Waarom lanceerde iemand de raket? Wat dacht men te gaan raken? Wie gaf er opdracht en wie wist er van?

,,Veel partijen weten veel meer dan ze willen toegeven, daarvan ben ik overtuigd. Maar de eigen belangen zijn zo groot'', zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, kritisch volger van de regering in het MH17-dossier. ,,Zowel Oekraïne als Rusland heeft veel te verbergen over het conflict in Oost-Oekraïne. Die zitten niet te wachten op internationaal onderzoek.''

Dat leidde de afgelopen twee jaar tot een ongekend moeizaam speurwerk op tal van gebieden. Kenmerkend is het uitblijven van een internationaal tribunaal en de aanhoudende discussie over radargegevens.

Door Redactie AD Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.