'Blijvende opvang uitgeprocedeerden niet mogelijk'

Gepubliceerd op 16 juli 2016 om 17:43

Blijvende opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam is niet (meer) mogelijk. Wel worden de mogelijkheden van een andere oplossing voor mensen die niet weg kúnnen onderzocht.

Op 1 augustus opent het eerste van drie asielzoekerscentra in Amsterdam

Dat schrijft burgemeester Van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. De brief is een reactie op een motie die de leden Paternotte (D66), Groot Wassink (GroenLinks) en Peters (SP) in 2014 indienden.

Zij verzochten het college toen naar Utrechts voorbeeld met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in overleg te treden over de blijvende opvang van vreemdelingen die tijdens hun verblijf in Amsterdamse COA-faciliteiten uitgeprocedeerd raken.

Overleg
De motie bleef lange tijd open staan. Inmiddels is bekend dat per 1 augustus een asielzoekerscentrum opent in Amsterdam. De gemeente is daarom een overleg gestart met het COA, de AVIM (vreemdelingenpolite) en de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V). Die laatste partij heeft tijdens de gesprekken aangegeven blijvende opvang niet als mogelijkheid te zien.

Wel wordt gezocht naar een andere Rijksoplossing voor mensen die om één of andere reden niet binnen de wettelijk verplichte 28 dagen terug kunnen keren naar het land van herkomst kunnen terugkeren. Wanneer een vreemdeling geen verblijfsvergunning krijgt heeft hij of zij nog maximaal 28 dagen recht op opvang bij het COA. Binnen dat tijdsbestek moet de vluchteling een vertrek uit Nederland zien te regelen.

Hoewel dat de verantwoordelijkheid van de vreemdeling zelf is, wordt een vertrek door organisaties die actief zijn in een azc wel gestimuleerd. Hoe een oplossing voor mensen die binnen 28 dagen niet weg kúnnen eruit zou kunnen zien is nog niet duidelijk. Een vervolggesprek over de kwestie staat gepland voor eind augustus.

 

Door Redactie Het parool:  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.