Inzet ervaringswerker in GGZ geeft patiënt hoop en vertrouwen

Gepubliceerd op 17 juli 2016 om 13:37

Het is onduidelijk hoeveel ervaringsdeskundigen in Nederland betaald werk verrichten in de geestelijke gezondheidszorg en de verslavingszorg. De schattingen lopen uiteen van 650 tot 1300.

Naamloos1-183-55low3-30.png

Het aantal onbetaalde ervaringsdeskundigen is naar schatting nog groter: van 3000 tot 6000. Dat zegt Nico Hopman, voorzitter van de Vakvereniging van ­Ervaringswerkers (VVvE).

Het is niet duidelijk aan welke criteria een ervaringsdeskundige moet voldoen. De eigen ervaring moet gepaard gaan met het vermogen tot reflectie om anderen ervan te kunnen laten profiteren, maar daarvoor bestaan (nog) geen eenduidige richtlijnen, zoals bij andere professies in de zorg. De Vakvereniging voor Ervaringswerkers brengt de diverse opleidingen in kaart en wil accreditaties ontwikkelen.

Meer vertrouwen
Er bestaan vakken op mbo- en hbo-­niveau waarin studenten wordt geleerd de eigen ervaring aan te wenden voor cliënten. Ook de Hogeschool van Amsterdam biedt sinds 2011 die mogelijkheid. Vorig studiejaar kozen 30 van de 400 eerstejaars studenten sociaal ­pedagogische hulpverlening voor het ­ervaringsvak. Op universitair niveau bestaat deze onderwijsvorm niet.

Onderzoek heeft aangetoond dat de inzet van ervaringsdeskundigen in de psychiatrie niet direct zorgt voor daling van het aantal opnamen. Wel zorgt het bij patiënten voor meer hoop en vertrouwen in de behandeling, waardoor minder mensen vaak afhaken. Op termijn kan dat leiden tot daling van het aantal opnamen.

Blikveld
Psychiater Cari van Slooten van GGZ ­inGeest is enthousiast over ervaringsdeskundigen. "De psychiater richt zich van oudsher vooral op het klinisch herstel van een patiënt; de afname van de achtervolgingswaan bijvoorbeeld. Er komt echter steeds meer aandacht voor het persoonlijk herstel van een patiënt; hoe kan iemand ondanks zijn klachten een betekenisvol leven leiden, hoe keert iemand terug op de werkvloer? De inzet van ervaringsdeskundigen past goed in dit streven."

"Ook verandert de aanwezigheid van een ervaringswerker in een behandelend team het blikveld. Een vertegenwoordiger van de patiënten zit letterlijk bij alle beslissingen, op die wijze wordt er vanzelfsprekend meer rekening mee gehouden. Wij-zijdenken wordt zo praktisch onmogelijk."

Tim Kreuger is ervaringsmedewerker bij GGZ inGeest in Amsterdam.

Door Redactie Het parool: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.