Amsterdamse politie voert stopformulier in tegen etnisch profileren

Gepubliceerd op 17 juli 2016 om 15:16

De politie in Amsterdam gaat toch starten met het noteren van de reden waarom ze iemand staandehouden. Burgemeester Van der Laan en de politie wilden liever eerst landelijk onderzoek afwachten, maar een meerderheid van de raad stemde donderdag al vóór de pilot in Amsterdam.

De pilot met stopformulieren moet zo snel mogelijk van start gaan.

De burgemeester gaat in overleg met de Amsterdamse politie, het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Nationale Politie om zo snel mogelijk de pilot met stopformulieren in Amsterdam starten.

De Amsterdamse politie heeft als een van de weinigen erkend dat agenten vaker Turken of Marokkanen op straat aanhouden dan autochtone Amsterdammers. De stopformulieren moeten dit etnisch profileren bij de politie terugdringen.

App
Hoewel in Engeland stopformulieren leken te zorgen voor een groter percentage succesvolle controles, wijst hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg deze methode toch af. De formulieren zouden niet gericht zijn op het 'kennis- en buikgevoel' van de agent, vragen om personen in te delen op afkomst en de bureaucratie versterken. Ook zou de situatie in Engeland onvergelijkbaar zijn met die in Nederland: hier moeten agenten een redelijk vermoeden hebben van een strafbaar feit voordat ze iemand mogen aanhouden. In Engeland mag de politie iemand zomaar aanhouden.

Burgemeester Van der Laan voelde dan ook weinig voor het nu al invoeren van de stopformulieren. Hij wilde, net als de politie, eerst de uitkomsten van een landelijk onderzoek naar de formulieren afwachten, die naar verwachting in september bekend worden. De raad hield evenwel vast aan de wens om een proef te doen in Amsterdam.

Typhoon
De discussie over etnisch profileren laaide onlangs op toen rapper Typhoon in Zwolle staande was gehouden omdat de politie de combinatie van leeftijd, huidskleur en dure auto niet vertrouwde. De politie bood daar later uitgebreid excuses voor aan. Typhoon werd daarna gevraagd om mee te werken aan een campagne tegen racisme bij de politie.

Eerder deze week werd bekend dat de politie een app ontwikkelt waarmee een melding kan worden gedaan bij een onterechte staandehouding. De app geeft ook informatie over rechten en plichten omtrent etnisch profileren.

Door Redactie Het parool: Foto: ANP

 

preview-3.jpg

Advertentie: Sinds kort te koop bij Time for News. T shirts en andere artikelen.
Koop nu een baseballpet met opdruk voor slechts 22,50 inclusief bezorgkosten

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.