Drie agenten doodgeschoten door schutter in Baton Rouge

Gepubliceerd op 18 juli 2016 om 17:47

In het Amerikaanse Baton Rouge zijn drie agenten omgekomen na een schietpartij, drie andere agenten raakten gewond. Een schutter in zwarte kleding en met bedekt gezicht opende met een automatisch aanvalsgeweer het vuur op de politie. Hij is inmiddels doogeschoten

Naamloos-2084.png

De politie zocht nog een tijdje naar mogelijke handlangers, maar concludeerde dat de schutter waarschijnlijk alleen had gehandeld.

Amerikaanse media identificeerden de schutter als Gavin Long uit Kansas City; volgens CBS vierde hij zondag zijn 29ste verjaardag. Over zijn motief is nog niets bekend. Hij droeg een kogelvrij vest. Long vocht als marinier in Irak, meldt The New York Times. De veteraan begon in 2005 bij de marine en werd in 2008 gepromoveerd tot sergeant.

De politie sloot kort na de schietpartij meerdere straten af in Baton Rouge, waar eerder de zwarte Alton Sterling werd gedood door politiegeweld tijdens een arrestatie. Drie agenten zijn ernstig gewond overgebracht naar het ziekenhuis.

De schietpartij vond plaats in de omgeving van het hoofdbureau van de politie in de Amerikaanse stad in de staat Louisiana. De politie kreeg een melding binnen. Er zou een man met een aanvalsgeweer op straat lopen. Een getuige hoorde minstens dertig knallen tijdens de schietpartij.

Hinderlaag
Burgemeester Kip Holden spreekt van een hinderlaag. Volgens een politiewoordvoerder was de status van de schutter niet onmiddellijk duidelijk. Een ooggetuige stelt tegenover NBC Newsdat hij agenten zag wegduiken en neervallen. Volgens een lokale politiechef werd er meteen geschoten door de schutter.

Een getuige heeft tegenover WBRZ verklaard dat een man, gekleed in het zwart en met bedekt gezicht, schietend uit een winkel kwam gelopen. Een buurtbewoner vertelt tegenover The New York Times dat hij tien tot 12 schoten hoorde.

Alton Sterling
Eerder deze maand kwam de 37-jarige Alton Sterling om in Baton Rouge nadat hij werd doodgeschoten door de politie. Het zorgde voor veel protesten door de zwarte gemeenschap tegen excessief politiegeweld tegen afro-amerikanen. Later wist de politie met meerdere arrestaties een plan om agenten dood te schieten, te verijdelen. Baton Rouge heeft ongeveer 230.000 inwoners. De sfeer in de stad was al tijden gespannen.

Obama
De Amerikaanse president Barack Obama heeft de aanval op politieagenten in de stad Baton Rouge zondag 'ten scherpste' veroordeeld. Het is al de tweede keer binnen twee weken dat agenten tijdens de uitoefening van hun taak op een 'lafhartige en laakbare' wijze worden aangevallen, liet hij in een verklaring van het Witte Huis weten.

,,Dit zijn aanvallen op overheidsdienaars, op de rechtsorde en op de beschaafde samenleving en ze moeten ophouden'', zei Obama. Ongeacht het motief moet één ding duidelijk zijn: ,,er is geen rechtvaardiging voor geweld tegen wetshandhavers. Deze aanvallen zijn het werk van lafaards die namens niemand spreken. Ze maken niet goed wat fout is. Ze helpen geen zaken vooruit.'' Obama zei dat het gebeurde niet moet worden gebruikt om de gemoederen te verhitten tijdens een toch al geladen politieke campagne.

,,Wij hebben zaken die ons verdelen en die zijn niet nieuw'', zei Obama op een persconferentie. ,,Daarom is het zo belangrijk dat iedereen zich nu richt op woorden en daden die dit land verder kunnen verenigen.''

Noodtoestand
De voorzitter van de politievakbond van Cleveland wil dat de gouverneur van Ohio de noodtoestand uitroept voor de conventie van de Republikeinse Partij. In het bijzonder wil hij dat de gouverneur wetten opschort die toestaan dat burgers openlijk rondlopen met vuurwapens.

De kwestie is urgent, na het neerschieten van zes collega's zondag in de staat Louisiana, zei vakbondsvoorzitter Steve Loomis. ,,Het kan mij niet schelen wat het juridisch precedent is, maar ik vind dat de leiding moet opstaan en deze agenten moet beschermen.''

De vier dagen durende conventie begint maandagavond. Het Tweede Amendement van de Amerikaanse grondwet staat burgers toe zich te bewapenen. In Ohio en verscheidene andere staten mogen ze die wapens ook in het openbaar bij zich hebben.

Door Redactie AD Foto: MVinsanau

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.