Turkije-rapporteur: 'Turkije steeds verder af van Europese normen en waarden'

Gepubliceerd op 18 juli 2016 om 20:35

Als Turkije nog wil toetreden tot de Europese Unie, dan is invoering van de doodstraf een absolute no go. Dat zegt Turkije-rapporteur en Europarlementariër Kati Piri (PvdA).

Turkije-rapporteur: 'Turkije steeds verder af van Europese normen en waarden'

"Het ziet er slecht uit voor Turkije", zegt Piri. "Het land drijft steeds verder van de Europese normen en waarden af." Ze noemt de onrust in Turkije 'zeer zorgelijk'. "We hebben als Europese Unie al genoeg problemen met Rusland. Turkije was nog een land met vrije verkiezingen en enige persvrijheid. Het is zorgwekkend om het land in een richting a la Poetin te zien bewegen."

Bondgenoot

"Het is ook in ons belang dat we een democratische bondgenoot aan Turkije hebben, aangezien het land tussen de Europese Unie en brandhaarden in het Midden-Oosten ligt", zegt Piri. "We zijn afhankelijk van Turkije in de strijd tegen terreurgroep IS, om de oorlog in Syrië op te kunnen lossen, met de vluchtelingencrisis en voor de toevoer van energie."

En dan zijn er nog tachtig miljoen inwoners. Dat zij in een veilig en stabiel land wonen, is nog belangrijker dan de theoretische vraag of Turkije op termijn lid kan worden van de EU, vindt Piri.

Verdeeld land

Piri zag jarenlange hervormingen door premier Erdogan vanaf drie jaar geleden ongedaan gemaakt worden door president Erdogan. "Om wat voor reden dan ook heeft hij een omgekeerde beweging gemaakt. Misschien leverde het hem naar zijn idee onvoldoende op", zegt Piri. Het resultaat is een 'compleet verdeeld' land met een bevolking die voor de helft compleet idolaat is over het leiderschap van Erdogan en de andere helft die hem als de 'grootste bedreiging van het land' beschouwt.

Die spanningen zijn ook in Nederland voelbaar, zegt Piri. "Je hoopt juist op verbinding. En dat Turkije respect toont voor de oppositie in het land en tegenstanders van Erdogan niet in de gevangenis worden gegooid. Het land moet kritiek toelaten, want de helft van de bevolking heeft niet op Erdogan gestemd."

Strategisch belang

Vandaag spreken de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in een besloten vergadering over de situatie in Turkije. Morgen gaan de Europarlementariërs in gesprek. Volgens Piri zullen de ministers in 'sterke woorden' de Turkije regering oproepen terughoudend te zijn met acties tegen vermeende coupplegers.

"Al is het nog maar de vraag of Turkije daarvan onder de indruk is. Het land is mede door alle onrust erg op zichzelf gericht. Dat hebben we ook ten dele aan onszelf te danken. In onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU, wantrouwde het land ons omdat veel Turken geen vertrouwen hadden dat we het land zouden toelaten. De Europese Unie onderhandelde enkel uit strategisch belang met Turkije, zo is de opvatting."

Brussel heeft invloed op Turkije, zegt Piri. De Europese Unie is niet alleen afhankelijk van Turkije, Turkije is ook afhankelijk van de Europese Unie. "Nergens exporteert Turkije meer naartoe dan de EU. We hebben dus wel degelijk invloed, in het verleden we daar te weinig gebruik van gemaakt."


Door Redactie RTL Nieuws: Foto: RTL

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.