Politieagenten dringen aan op meer maatwerk

Gepubliceerd op 18 juli 2016 om 20:57

De basisteams bij de politie zijn te groot en er zijn te veel leidinggevenden. Dat gaat ten koste van het contact tussen agenten en burgers. Er is meer maatwerk nodig, staat in het rapport Politie en Wetenschap dat maandag is verschenen.

 
Naamloos-2104.png

De slagkracht is groter geworden, maar de kloof met de burger ook.


De basisteams dienen als eerste aanspreekpunt voor burgers en moeten veelvoorkomende criminaliteit opsporen. Via de meldkamer worden de teams ingeschakeld voor zowel noodhulp als niet-spoedeisende meldingen.

Ze zijn opgebouwd uit enkele tientallen tot maximaal tweehonderd fte's.
Door de basisteams moet de politie op straat beter zichtbaar worden. Maar agenten klagen over 'een anonieme grote hoop waarin men is terechtgekomen'. De vele protocollen maken bovendien dat het werken moeizaam gaat.

Alle onderzochte basisteams proberen door het creëren van subteams antwoorden te vinden op het feit dat ze te groot zijn om uit zichzelf een sociaal verband te vormen. Het functioneren van deze subteams levert binnen de basisteams ook veel discussie, onrust en onvrede op, aldus het rapport.

Goed organiseren
Korpschef Erik Akerboom erkent dat bij de basisteams behoefte is om zaken zelf goed te organiseren. "Ik wil die basis versterken en dat kan onder andere door meer ruimte te geven voor maatwerk," aldus de korpschef. "De functies in een basisteam en de samenstelling van het voertuigenpark, het mobiele werken en daarbij behorende toerusting: voor zulke aspecten is flexibiliteit nodig."

Het onderzoek vond plaats in de laatste vier maanden van vorig jaar, midden in de periode dat de politie werd gereorganiseerd.

Door Redactie Het parool:  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.