Waarom Gülen het volgens Erdogan gedaan heeft

Gepubliceerd op 19 juli 2016 om 09:22

Ooit waren ze dikke vrienden Fethullah Gülen, geestelijk leider van een Turkse islamitische beweging die over heel de wereld aanhangers heeft, en Recip Tayyip Erdogan, de grote man van de islamitische AK-partij.

Waarom Gülen het volgens Erdogan gedaan heeft

Maar die vriendschap is in een paar jaar tijd bekoeld en omgeslagen in diepe haat. Volgens Erdogan zat zijn voormalige bondgenoot zelfs achter de mislukte coup. Gülen ontkent en zegt dat Erdogan zelf de coup in scene zette om zo zijn macht te vergroten.

Sinds 1997 woont geestelijke leider Gülen in de Verenigde Staten, inmiddels durft hij niet meer terug naar zijn thuisland. De Turkse imam begon in de jaren 50 te preken. Zijn combinatie van het geloof en Turks nationalisme, volgens Gülen zijn de Turken een uitverkoren volk, maakte hem populair. Gülen heeft daarnaast altijd als doel gehad om in het strikt seculiere Turkije meer ruimte te maken voor de islam. Hij richtte daarom internaten op voor kinderen waar naast het gewone onderwijs ook over de islam werd onderwezen.

SAMEN OPTREKKEN

Gülen en Erdogan trokken jarenlang samen op, hun doelen waren in die tijd dezelfde. Samen kregen ze het voor elkaar om de macht van het Turkse leger in te perken en de strikte scheiding tussen kerk en staat wat te laten vervagen.

Dit ging goed, totdat Erdogan steeds meer macht naar zich toetrok en Gülen daar openlijk kritiek op gaf. Om de macht van Erdogan te breken begonnen aanhangers van Gülen in 2013 een grootschalig corruptieonderzoek naar kopstukken binnen de AK-partij.

ONTSLAGEN EN OPGEPAKT

Sinds die tijd is het helemaal mis. Volgens Erdogan gedragen de volgelingen van Gülen zich als een sekte. Hij vreest hun macht en is daarom steeds harder op gaan treden. Dit jaar werd onder andere de aan Gülen gelieerde krant Zaman onder toezicht van de regering gesteld. Ook zijn aanhangers ontslagen, opgepakt en veroordeeld. Vooral rechters, journalisten en politiemensen werden het slachtoffer.

Met de mislukte coup lijkt een nieuwe fase in de vijandelijkheden tussen Gülen en Erdogan, aangebroken. De spanning tussen AK-partij en Gülen-aanhangers slaan ook over naar andere landen. Ook in Nederland worden Gülen-aanhangers bedreigd en hun gebouwen bekogeld.

„Erdogan is van arme komaf en nu woont hij in vier paleizen, succes en macht hebben hem vergiftigd en verwoesten hem”, reageerde Gülen maandag in het Duitse blad Der Spiegel op de aantijgingen. Hij sprak tegen iets met de coup te maken te hebben. „Omdat Erdogan zelf zo'n machtshonger heeft, denkt hij dat iedereen daaraan lijdt.”

Door Redactie Metro: Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.