'Protesterende Turken in Nederland, hoe kan dat nou?'

Gepubliceerd op 19 juli 2016 om 11:36

ACHTER ERDOGAN,,Er is geen groep zo slecht geïntegreerd als de Turken", zegt columnist en historicus Zihni Özdil. Wel de straat op voor Erdogan, maar niet voor de zorg of het milieu. Het tekent de vierde generatie.

Zihni Özdil.

Zihni Özdil zag ze staan op de Erasmusbrug in Rotterdam, daags na de mislukte staatsgreep in Turkije: boze, jonge mannen met rode vlaggen en 'bloeddoorlopen ogen'. ,,Hoe kan dat nou", stelt hij alvast maar de vraag die velen op de lippen brandt. ,,Hoe kan het dat de vierde generatie Turkse Nederlanders zo vol overtuiging achter president Erdogan aanloopt?"

Ja, hoe kan dat nou?

,,Dit is het bewijs dat de Turkse Nederlanders de slechtst geïntegreerde bevolkingsgroep in Nederland zijn. En eigenlijk weten we dat al heel lang. Hier gold altijd: je bent geïntegreerd als je geen tasjes steelt, een opleiding hebt gedaan en werk hebt. Nou, dan scoren de Turken inderdaad relatief goed. Ze zijn niet bovenmatig crimineel, zijn iets hoger opgeleid dan bijvoorbeeld Marokkanen en veel Turken hebben een eigen bedrijf."

Maar?

,,Dat is geen echte integratie. Het gaat erom hoezeer je verbonden bent met Nederland. Bij veel jongeren is het Turkije voor en Turkije na. En dat mag best, ze hebben het recht om dat te doen. Maar wees dan ook eerlijk in je analyse."

Wat is die analyse, volgens u?
,,Door jarenlang de deur open te laten voor ultra-nationalistische clubs als Milli Görüs, Diyanet, Hizmet van Fethulah Gülen en de Suleymanci-beweging heeft Nederland toegestaan dat Turkije greep kon houden op de Turken in ons land. Sommige organisaties hebben zelfs subsidie gekregen!

Dan kan het dus gebeuren dat jongeren nu letterlijk zeggen, en ik heb het gehoord: 'Ik ben geen Nederlander'. Daarom ook zien we die jongeren nooit de straat opgaan om te demonstreren over Nederlandse onderwerpen. Ik zou zeggen: ga ook eens de straat op voor de zorg, het milieu of het openbaar vervoer. Je leeft hier, je gaat hier sterven, je kinderen groeien hier op: open je ogen! Maar nee, ze zijn echt in de greep van Turkije. Witte Nederlanders hebben hier maar weinig kennis van."

Hoe Turks of Nederlands bent u?
,,Ik ben geboren in Turkije, maar ik ben een Nederlander. Eén keer per jaar ga ik terug om mijn familie op te zoeken, omdat die onderdeel is van mijn erfgoed. Verder ben ik historicus en columnist voor NRC. Ik ben afgestudeerd op Amerikaanse geschiedenis. Ik schrijf overal over, heb over veel zaken een mening, echt niet alleen over Turkije. Sterker nog: ik was een tijdlang gestopt met schrijven over Turkije, omdat ik het zat was om bedreigd te worden. Hoe vaak ik wel niet gehoord heb dat ik een landverrader ben. Ik ben een Nederlander! En inderdaad, ik ben heel gepassioneerd over dit onderwerp. Maar als je me over de Panama Papers had gebeld, was ik net zo gepassioneerd geweest."

En nu?
,,Nederland moet in elk geval stoppen met zeggen dat er niks mis is met Milli Görüs en dergelijke. Die houding, daar moeten we echt van af. Je moet en kunt die organisaties niet verbieden, maar faciliteer ze niet meer, ga niet met ze in overleg. Anders komt er nooit integratie.''

Bent u optimistisch?
,,Nee, niet echt. Ik ben bang dat deze groep niet meer te redden is. Het is trekken aan een dood paard. Is het je niet opgevallen hoe snel zo'n demonstratie als in Rotterdam was georganiseerd? Waar kwamen die vlaggen allemaal vandaan? Wie heeft die mensen gemobiliseerd? Ik zal niet zeggen dat er een vijfde colonne is in Nederland, maar het lijkt er wel op."

Door Redactie AD Foto: ANP/  Hollandse Hoogte

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.