Hugo Borst sceptisch na opstappen Laurenstopman

Gepubliceerd op 22 juli 2016 om 09:39

De zwarte lijst van slechtste verpleeghuisinstellingen in Nederland die begin deze maand openbaar werd gemaakt, lijkt met het vertrek van Laurenstopman Thepass zijn eerste slachtoffer te hebben geëist.

De bestuurder koos aanvankelijk de aanval, maar stapt nu op 'vanwege discussie over mijn positie op verschillende plaatsen in de organisatie'. Columnist Hugo Borst haalt in een brief op de voorpagina van deze krant opnieuw uit. 'Ik ben sceptisch.'

Tja. Ids Thepass. Nadat de IGZ Laurens openlijk had genoemd als zorginstelling waar het flink mis is, blameerde hij zich in Het Journaal. Beledigd was hij. Het was onacceptabel. Ik heb hem van een afstandje leren kennen als een koude bestuurder. Alsof ie een beursgenoteerd bedrijf runde.

In werkelijkheid droeg hij de hoogste verantwoordelijkheid voor kwetsbare, afhankelijke mensen. Dat vereist inlevingsvermogen. Ook een bestuursvoorzitter hoort een zorghart te hebben, moet geregeld een kop koffie drinken tussen de verzorgsters en de demente bewoners. Alleen dan snap je de essentie van goede verpleegzorg.

Mijn hart ligt duidelijk niet bij de 'gesneuvelde' Ids Thepass, maar bij al die goede en toegewijde medewerkers die de afgelopen jaren onder zijn bewind het veld moesten ruimen.

Mede daardoor scoren de ooit uitstekende verpleeghuizen van Laurens nu zo gruwelijk laag. Thepass had bijvoorbeeld het mes in de absurd hoge overhead moeten zetten. Jammer dat hij niet openlijk erkent dat de verpleeghuizen van Laurens in een paar jaar tijd kwalitatief achteruit zijn gehold. Het siert hem wel dat hij past voor een oprotpremie. Want hij moest weg. Anders was de huidige interimbestuurder gestopt met puinruimen.

Moreel failliet
We gaan zien wat er verandert. Ik ben sceptisch, wantrouwend. De raad van toezicht vindt het opstappen van Thepass een daad die 'diep respect' afdwingt. Al is het vast beleefd bedoeld, waar staan zij eigenlijk in moreel opzicht? Zitten zij er ook niet vanwege een oldboysnetwork? Ik vrees dat ze niet begrijpen dat het huidige systeem van verpleegzorg mensonwaardig is en dus moreel failliet.

Ook politici staan achter vertrek topman
VVD-Kamerlid Sjoerd Potters zegt dat het vertrek van de top nodig kan zijn 'om te laten zien dat er echt verandering komt'. ,,De zorg in de verpleeghuizen van de zwarte lijst moet beter. Dan moet desnoods het management vervangen worden.''

Renske Leijten (SP) stelt dat 'het goed kan zijn om een stap opzij te zetten, als je verbetering in de wegstaat'. Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA) hoopt dat er nu voor wordt gezorgd dat 'de medewerkers hun werk goed kunnen doen en dat mensen de zorg krijgen die bij ze past'.

Fleur Agema (PVV): ,,Nu moet de interimmer die hem opvolgt, orde op zaken stellen en niet zijn zakken vullen.''

Onvrede
Thepass bleef aanvankelijk op zijn plek, ondanks grote onvrede bij personeel, bewoners en familie. De Rotterdamse instelling koos na de openbaarmaking van de zwarte lijst zelfs voor de aanval en dreigde met juridische stappen.

Ook na de zwarte lijst, het miljoenenverlies en een mislukte fusie sprak de raad van toezicht zijn steun uit voor het bestuur. Onder het personeel bleef de ergernis groeien en de ondernemingsraad stelde kritische vragen.

Zeer ongewenst
De bestuurder - met in 2015 een salaris van 190.017 euro - stapt nu alsnog op. Al noemt hij een bestuurswisseling zelf 'zeer ongewenst'. Met hem vertrekken nog twee directeuren.

Een interim-bestuurder moet de instelling financieel gezond maken en de inspectie tonen dat de zorg in orde is. Zo niet, dan dreigt sluiting, zei staatssecretaris Van Rijn eerder.

Door Redactie AD Foto: Margi Geerlinks

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.