'Cruisepiraat' (met 37 identiteiten) ontkent voor rechter

Gepubliceerd op 9 augustus 2016 om 11:31

De Britse Leah A., die de cruisemaatschappij Holland America Line (HAL) voor ruim een ton belazerde, ontkent voor de rechter. Ze maakte drie peperdure cruises door Europa, maar betaalde nooit. De 'cruisepiraat' zegt er ingeluisd te zijn en raakt verstrikt in haar warrige verklaringen.

De vrouw bedient zich van zoveel verschillende identiteiten, dat het niet eens zeker is dat ze Michelle F. heet. Op de dagvaarding staan twee namen: Leah A. en Michelle F. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam vermoedt dat die laatste haar echte naam is. De Britse vrouw - begin 50 en van Afrikaanse komaf - is al ruim 20 keer veroordeeld voor fraude en diefstal en bedient zich van vermoedelijk 37 verschillende identiteiten.

Ze boekte regelmatig reizen met haar valse identiteiten en genoot daadwerkelijk van drie dure cruises. Vlak voor haar vierde reis, van Venetië naar het Griekse Piraeus, pakte de politie haar op. De 'cruisepiraat' werd uitgeleverd aan Nederland en staat vandaag voor de rechter. 

Genieten
De vrouw boekte zes cruises met 46 gestolen of geblokkeerde creditcards en valse paspoorten. Ze nam het ervan: in april 2014 maakte ze vanuit Rome een twintigdaagse rondreis. In de zomer van dat jaar voer ze achttien dagen van Rome naar Barcelona en in maart 2015 genoot ze van een reisje tussen Barcelona en Istanboel.

Op de cruiseschepen gaf ze eenvoudig boven de 20.000 euro uit met de creditcards waarna ze het geld bij terugkomst storneerde. Om zichzelf niet te onthullen droeg zij soms een pruik, maar voordat ze haar vierde reis kon maken kwam de zaak aan het licht doordat dat de 'drie vrouwen' wel erg op elkaar leken.

Opgepakt
Hoewel de eigenaren van de gestolen creditcards aan de bel trokken, bleek ze moeilijk op te sporen. De vrouw boekte ook cruises van Singapore naar Rotterdam en van Fort Lauderdale naar Barcelona, maar kwam daar niet opdagen. Vlak voor de zesde reis die van Griekenland naar Venetië zou gaan werd ze gepakt. Holland America Line eist zo'n 178.000 euro van de 'cruisepiraat'.

De keurig geklede Leah A. biecht voor de rechter op alleen de zesde cruise te hebben geboekt en vertelt dat haar tas met paspoort ooit is gestolen. Ondanks dat de rechter haar een pasfoto voorlegt die gemaakt zou zijn op een van de cruises, ontkent zij dit stellig. Ze zou namelijk alleen een vriendin aan boord hebben opgezocht. Dat vindt de rechter vreemd aangezien de vele bagage die zij bij zich had. Leah A. beweert dat die foto's op de een of andere manier in het systeem van Holland America Line zijn beland. Volgens de rederij worden pasfoto's nooit van bezoekers genomen.

De rechters vinden haar verklaringen warrig en raar. Haar alibi's veranderen van het runnen van een weeshuis in Gambia tot een cursus in Londen, maar het bewijs blijft uit. Ook beweert Leah A. dat ze een van de cruises heeft gehad van een vriendin die ze pas twee keer had ontmoet. Deze vriendin zou haar hebben opgelicht, maar ook hier is geen bewijs van.

Door Redactie AD Foto: Twitter Victor Schildkamp

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.