Staatssecretaris: Subsidies stekkerauto's zijn voor niks

Gepubliceerd op 9 augustus 2016 om 11:39

Staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, staat kritisch tegenover de belastingvoordelen die de afgelopen jaren door zijn voorgangers zijn toegekend aan 'auto's met een stekker'. ,,We hadden er nooit aan moeten beginnen", zegt hij in een interview met AutoWeek.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financien.

De realiteit is dat voor elke zuinige auto die hier verkocht wordt, autofabrikanten elders in Europa een niet-zuinige auto kunnen verkopen. ,,We hebben er 6 miljard euro in gestopt en er nul klimaateffect voor teruggekregen", aldus Wiebes.

De overheid geeft sinds een aantal jaar fiscale voordelen aan eigenaren van vooral hybride auto's. Daarnaast is de aanschafprijs lager en komen zakelijke rijders in aanmerking voor een lager bijtellingstarief. In de praktijk is gebleken dat met name die zakelijke rijders veel minder zuinig rijden dan waar voor de kortingen vanuit was gegaan. ,,Gemiddeld wordt er maar voor een kwart elektrisch gereden met plugin hybrides'', aldus Wiebes.

Ook volledig elektrische auto's worden volgens de staatssecretaris overgesubsidieerd. De aankoopsubsidie voor particulieren, die de Tweede Kamer graag zou zien, doet Wiebes af als een absurd idee. 

Door Redactie AD Foto: ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.