Franse politie pakt 'extreem geradicaliseerd' meisje (16) op

Gepubliceerd op 9 augustus 2016 om 14:12

Een 16-jarig tienermeisje dat zei bereid te zijn een aanslag te plegen in Frankrijk, is maandag aangeklaagd.

Archieffoto: politie in Parijs.

De tiener werd donderdag opgepakt in Melun, een voorstad van Parijs. Volgens de aanklagers steunt ze Islamitische Staat (IS) en probeerde ze een aanslag voor te bereiden. Het meisje gebruikte sociale media om IS-berichten te verspreiden waarin wordt opgeroepen tot geweld. Het meisje is deelname aan een criminele terroristische organisatie ten laste gelegd. Ze zit vast.

Het meisje was 'extreem geradicaliseerd', zo zegt de aanklager. Ze zou niet eerder in aanraking zijn geweest met de politie. Ze was de in de app Telegram beheerder van een chatgroep over IS-propaganda. Daarin riep de scholiere op om aanslagen te plegen en wenste ze zelf tot actie over te gaan. Er loopt een onderzoek naar de andere deelnemers aan de chat en naar mogelijke handlangers.

Noodtoestand
Ze werd donderdag opgepakt in de marge van een antiterreuroperatie in Melun. Er werd een huiszoeking uitgevoerd in haar ouderlijk huis, maar er werden geen wapens of explosieven gevonden. De pc en gsm van de tiener worden nog onderzocht.

Ook in maart werden in Frankrijk twee tienermeisjes opgepakt die terroristische plannen hadden. Maar hun plannen bleken niet in een ver genoeg stadium om hen te veroordelen. In Frankrijk geldt nog steeds de noodtoestand na de dodelijke aanslagen in Parijs in november, en de aanslag in Nice in juli.

Door Redactie AD Foto: AFP 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.