Nabestaanden aanslag Benghazi klagen Hillary Clinton aan

Gepubliceerd op 9 augustus 2016 om 14:03

Familieleden van twee slachtoffers van een aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi in 2012 klagen de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton aan voor dood door schuld en smaad. Dat meldden Amerikaanse media.

Presidentskandidate Hillary Clinton

De moeder van een toen gedode Amerikaan en de vader van een andere Amerikaan dienden gisteren bij een federale rechtbank een aanklacht tegen Clinton in..

Terroristische aanslag
Patricia Smith en Charles Woods verwijten Clinton onder meer dat het gebruik van privémail voor deels vertrouwelijke documenten door de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken de terroristische aanslag direct heeft veroorzaakt. Republikeinen proberen al jaren om de Democrate persoonlijk verantwoordelijk te stellen voor de aanslag in Benghazi. Geen van de vele onderzoeken en hoorzittingen van het Congres gaven daarvoor echter aanknopingspunten.

Bij de aanslag kwamen vier Amerikanen om het leven, onder wie ambassadeur, Chris Stevens. Clinton nam kort na de aanslag de volledige verantwoordelijkheid op zich.

Persoonlijk verantwoordelijk
Bij de conventie van de Republikeinse Partij in juli zei Smith in een toespraak al dat ze Clinton persoonlijk verantwoordelijk houdt voor de dood van haar zoon. Ze zei dat de Democratische presidentskandidaat daarvoor de gevangenis in zou moeten. Clinton krijgt ook van haar Republikeinse concurrent Donald Trump herhaaldelijk ernstige beschuldigingen te verduren vanwege de e-mailaffaire. Hij greep het meermaals aan om het criminele verleden van Clinton te benadrukken.

Privé-server
Clinton moest vorig jaar haar e-mails openbaar maken voor het onderzoek naar de aanval op de Amerikaanse ambassade in Benghazi in 2012. In het onderzoek was de onderzoekscommissie erachter gekomen dat ze nooit haar account bij Buitenlandse Zaken gebruikte maar een privé-server. E-mails van die privé-server zijn nu ook openbaar.

Door Redactie AD Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.