Turkije vaardigt arrestatiebevel uit tegen oud-topvoetballer Sükür

Gepubliceerd op 12 augustus 2016 om 15:49

Turkije wil oud-topvoetballer Hakan Sükür oppakken wegens betrokkenheid bij de mislukte coup op 15 juli. Dit meldt persbureau AFP. Sükür wordt eveneens verdacht van lidmaatschap van 'een terroristische beweging', zoals de groep Gülen-aanhangers door Turkije genoemd wordt. Sükür woont al geruime tijd in de Verenigde Staten.

 
 Naamloos2-240.png

Turkije vaardigde het arrestatiebevel uit in het kader van 'opschoning' van mensen die banden onderhouden met de in de VS woonachtige imam Fethullah Gülen, die door Turkije verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte coup.

In de jacht op Gülen-aanhangers heeft Turkije de afgelopen weken al vele instellingen gesloten en meer dan 60 duizend mensen gearresteerd, ontslagen of geschorst. Onder meer 167 wetenschappers zijn ontslagen en 1.112 geestelijken zijn uit hun functie gezet.

Politiek

In februari werd ex-voetballer Sükür al vervolgd omdat hij president Recep Tayyip Erdogan zou hebben beledigd op Twitter. De inhoud van de tweets zou beledigend zijn voor 'president Erdogan en zijn zoon'. De legendarische Turkse spits riskeert vier jaar cel vanwege de vermeende beledigingen. De tweets staan niet meer online. Sükür zelf ontkent overigens dat de tweets over de president of diens zoon gingen.

Toen Sükür in 2008 stopte na een lange voetbalcarrière, met 51 goals in 112 interlands topscorer allertijden bij Turkije, koos hij voor de politiek. In 2011 werd Sükür verkozen als parlementslid voor de AKP, de conservatieve partij van president Erdogan. In 2013 stapte hij uit de partij toen Erdogan botste met de naar Amerika verbannen islamitische leider Fethullah Gülen. Daarna ging hij als onafhankelijk parlementslid verder.

Door Redactie Volkskrant: Foto: EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.