Militairen gaan helpen bij extra controles Schiphol

Gepubliceerd op 12 augustus 2016 om 15:58

Militairen gaan vanaf vrijdagavond helpen bij de extra controles bij Schiphol. De driehoek, bestaande uit de burgemeester, hoofdofficier van justitie en marechaussee en politie in Haarlemmermeer, heeft besloten dat de extra veiligheidsmaatregelen rond de luchthaven langer van kracht blijven. Dit hebben de marechaussee en gemeente Haarlemmermeer bekendgemaakt.

 
 Naamloos2-243.png

Het besluit werd genomen na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en Schiphol. De extra beveiliging is twee weken geleden ingesteld nadat een signaal binnenkwam 'dat betrekking heeft op de luchthaven'. Wat dit signaal inhoudt, wordt nog steeds niet bekendgemaakt.

Volgens locoburgemeester van Haarlemmermeer Adam Elzakalai is dat om bronnen te beschermen en om de informatiepositie veilig te stellen. 'Voor de driehoek is het belangrijk dat de veiligheid van reizigers en mensen op Schiphol vooropstaat. Daarom pakken wij het op deze wijze aan.'

Uitzonderlijk

Omdat de extra controles en veiligheidsmaatregelen langer doorgaan, gaan de militairen de marechaussee helpen. De hulp komt daarnaast goed uit vanwege het recordaantal bezoekers dat vrijdag op de luchthaven wordt verwacht. Het is een uitzonderlijke maatregel dat militairen worden ingezet.

'Deze steun zorgt ervoor dat de extra maatregelen op Schiphol zo min mogelijk ten koste gaan van andere taken van de marechaussee', verduidelijkt de marechaussee. Het gaat bijvoorbeeld om de extra grenscontroles die worden uitgevoerd vanwege de vluchtelingenstroom en de extra beveiliging vanwege de huidige dreiging op andere locaties in Nederland, zoals bij het parlement en bij Joodse instellingen.

De hulp van militairen op en rond Schiphol is tijdelijk, laat de marechaussee weten. 'De steun wordt beëindigd zodra de extra maatregelen op Schiphol niet meer nodig zijn, of zodra het Hoog Risico Beveiligingseskadron van de marechaussee op de geplande sterkte is en de marechaussee de maatregelen zelf kan uitvoeren.'

 
 Door Redactie Volkskrant: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.