Poetin ontslaat stafchef en rechterhand Ivanov

Gepubliceerd op 12 augustus 2016 om 17:41

De Russische president Poetin heeft zijn stafchef en rechterhand Sergej Ivanov ontslagen. Poetin zegt dat Ivanov zelf wilde vertrekken.

 
Naamloos2-251.png
Ivanov staat bekend als de belangrijkste vertrouweling van de president. Zakenkrant RBK omschreef hem onlangs als de meest invloedrijke persoon van Rusland na Poetin.

De plek van Ivanov wordt overgenomen door Anton Vaino, een oud-diplomaat en sinds 2012 plaatsvervanger van Ivanov. Zijn taak zal bestaan uit het opstellen van wetsvoorstellen voor de president, het toezien op de uitvoering ervan en de binnenlandse en buitenlandse politiek analyseren voor Poetin. Het hoofd van de presidentiële administratie is een van de machtigste posities van Rusland.

Het ontslag van Sergej Ivanov komt een maand voor de parlementsverkiezingen. Ondanks een economische recessie stevent Poetins partij Verenigd Rusland op een grote overwinning af.

KGB

De decennialange band tussen Ivanov en Poetin stamt uit hun tijd bij de KGB, de geheime dienst van de Sovjet-Unie. Poetin raakte daar bevriend met Ivanov, die net als de president uit Sint-Petersburg komt. Poetin liet zijn vriend, net als andere vertrouwelingen uit Petersburg, naar Moskou overkomen toen hij de landelijke politiek inging.

Onder Poetin was Ivanov minister van Defensie tussen 2001 en 2007. Poetin hield Ivanov dicht bij zich toen hij zelf premier werd onder president Medvedev: Ivanov werd vice-premier. Bij zijn terugkeer als president, in 2012, stelde Poetin Ivanov aan als chef van de presidentiële administratie.

Analisten geloven dat er meer schuilgaat achter het ontslag van Ivanov. Een aanwijzing daarvoor is dat Ivanov een oneerbiedige positie in handen krijgt van Poetin. De president degradeerde hem vrijdag naar speciaal gezant voor transport en milieu.

 
 Door Redactie Volkskrant: Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.