Rechtbank: Van Gelder terecht naar huis gestuurd

Gepubliceerd op 12 augustus 2016 om 16:06

Van Gelder eiste deelname aan finale en businessclassticket naar Rio

Turner Yuri van Gelder is terecht naar huis gestuurd. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdag bepaald. Van Gelder werd maandag weggestuurd nadat hij alcohol had genuttigd buiten het olympisch dorp. Volgens zijn advocaat was deze straf buitenproportioneel, omdat de 33-jarige turner slechts 'vier tot vijf' biertjes zou hebben gedronken.

 
 Naamloos2-248.png

Met het kort geding hoopte Yuri van Gelder terug te kunnen keren naar Rio, om daar deelname aan de olympische finale op de ringen te kunnen afdwingen. Ook eiste hij een eersteklas- of businessclassticket terug naar Rio, en een dwangsom van 150 duizend euro. Het NOC*NSF betreurt dat het tot een rechtszaak heeft moeten komen. 'We kunnen dit nu voor de rest van de Olympische Spelen achter ons laten.'

Met de uitspraak van de rechter is de finale op de ringen maandag definitief buiten bereik voor Van Gelder. Zijn plek is inmiddels al vergeven. De Fransman Danny Pinheiro Rodrigues vervangt hem.

Volgens advocaat Cor Hellingman heeft Van Gelder vier tot vijf biertjes gedronken in het Holland Heineken House. Daarna zou hij zijn gasten hebben begeleid naar hun appartement in Rio de Janeiro, om vervolgens zijn vriendin en zijn collega-turner Jeffrey Wammes op te halen bij een nachtclub.

Al die tijd, verklaarde Van Gelder tijdens de zitting zelf, zou hij niet hebben gedronken. Iets na vijf uur 's ochtends keerde hij terug in het olympisch dorp. Van Gelder miste de ochtendtraining van de volgende dag - een training waar zijn coach Bram van Bokhoven hem via Whatsapp van op de hoogte had gesteld. Van Gelder verklaarde dat hij dit bericht niet heeft gelezen.

Volgens Knijff had Van Gelder twee dagen eerder ook al het olympisch terrein zonder toestemming verlaten, om zijn vriendin op te halen van het vliegveld. De advocaat stelde vast dat er sprake was van een 'ernstige vertrouwensbreuk' tussen het NOC*NSF en Van Gelder.

'Daar heb ik schijt aan'

Yuri van Gelder werd maandag naar huis gestuurd. Chef de mission Maurits Hendriks zag geen andere mogelijkheid dan de turner uit het olympisch dorp te verwijderen, omdat hij 'de normen en waarden die gelden binnen TeamNL en de turnploeg op grove wijze heeft overschreden'.

Het wegsturen van Van Gelder is gebeurd op verzoek van zijn coach. Dat zegt Van Bokhoven zelf tegen de Telegraaf. Advocaat Knijff verklaarde dat Van Bokhoven naar Van Gelder 'niet drinken en om twaalf uur thuis zijn' had geappt, toen de turner zei dat hij onderweg was naar het HHH. Het werd vele uren later. Bovendien zou Van Gelder, op de vraag of zijn gedrag verstandig was, hebben geantwoord: 'Daar heb ik schijt aan.'

Cocaïne

Van Gelder heeft een turbulent verleden. Na de wereldtitel in 2005 en Europese titels in 2005, 2008 en 2009 wordt hij betrapt op het gebruik van cocaïne. Hij gebruikte de drug al jaren, zou hij zelf toegeven. Van Gelder werd een jaar geschorst door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie, en mocht niet meedoen aan de Spelen van 2012. Na een comeback plaatste hij zich voor de toestelfinale in Rio. Minister Edith Schippers van sport noemde de zaak vrijdagochtend 'een groot persoonlijk drama' voor Van Gelder.

Door Redactie Volkskrant: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.