SP'er Harry van Bommel verlaat Tweede Kamer

Gepubliceerd op 18 augustus 2016 om 10:29

Op de dag dat hij 6666 dagen in de Tweede Kamer zit, laat SP'er Harry van Bommel weten volgend jaar niet meer terug te zullen keren als volksvertegenwoordiger.

Naamloos-2452.png

Daarmee verliest de Kamer een van zijn langstzittende leden.

De 54-jarige Van Bommel heeft zijn vertrek woensdag naar buiten gebracht. Hij is de buitenlandwoordvoerder van de partij. "Nu wordt het tijd voor een volgende stap waarbij ik me zal richten op werkzaamheden op het gebied van internationale betrekkingen en/of mensenrechten," schrijft hij in een verklaring.

Aanvankelijk wilde hij nog een termijn in de Kamer blijven, maar hij is deze zomer van gedachten veranderd. "Ik wil niet tot mijn pensioen in de Kamer blijven. Nog vijf jaar dan ben ik zestig. En met zestig krijg je geen andere baan meer," zegt hij in een toelichting.

Niet de eerste
Hij blijft wel gewoon tot de verkiezingen die in maart gepland zijn in de Kamer zitten. Van Bommel is de vijfde SP'er die niet in de fractie zal terugkeren volgend jaar. Eerder lieten Paul Ulenbelt, Sharon Gesthuizen, Farshad Bashir en Arnold Merkies al weten die stap te nemen.

Van Bommel is samen met SGP-leider Kees van der Staaij het langstzittende Kamerlid. De SP'er noemt zijn achttien jaar in de Kamer 'fantastische jaren'. In die periode heeft hij zes kabinetten zien vallen. SP-leider Emile Roemer heeft 'met respect' op zijn besluit gereageerd, aldus Van Bommel.

Door Redactie Volkskrant: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.