Zzp'er mag huur aftrekken bij Belastingdienst

Gepubliceerd op 18 augustus 2016 om 10:35

Zelfstandige ondernemers zonder personeel, zzp'ers, mogen de huur van hun woning vrijwel volledig als aftrekpost opvoeren bij de Belastingdienst.

Naamloos-2456.png

De Hoge Raad bepaalde eind vorige week dat de aftrekbaarheid van de kosten van de woning voor zzp'ers niet beperkt zijn tot een werkkamer. Zelfstandigen zonder personeel mogen alle kosten van de woning als aftrekpost opvoeren, mits zij aan een aantal voorwaarden voldoen.

In totaal mag volgens de uitspraak ongeveer zeventig procent van alle woonkosten worden afgetrokken. Slechts dertig procent van de huurlasten gelden als privé-woonkosten.

Bedrijfskosten
Sommige rechters stonden de kosten van de woning al als aftrekpost toe, maar andere rechters meenden dat dit beperkt moest worden tot de werkkamer. De Hoge Raad beschouwt nu echter bijna de volledige huur als bedrijfskosten.

Ook stroom, gas, water en verzekeringspremies gelden als ondernemingslasten.

Het kan jaarlijks duizenden euro's schelen. Zzp's kunnen al van deze regeling gebruik maken als zij voor meer dan tien procent hun woning zakelijk gebruiken.

Kopers
Ook zzp'ers die hun huis hebben gekocht, kunnen hun kosten bij de fiscus deponeren, zij het ook onder strikte criteria. Een van de voorwaarden aan deze regeling is dat de zzp'er de aftrekpost al vanaf het begin van het eigen bedrijf opvoert.

Ondernemingen moeten het huis vanaf de oprichting van het bedrijf aanmerken als 'ondernemingsvermogen'. Ook dient het te gaan om een zelfstandige wooneenheid met eigen opgang en eigen sanitair.

Door Redactie Volkskrant: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.