'5-jarige Omran uit Aleppo leeft en is bij zijn gezin'

Gepubliceerd op 18 augustus 2016 om 17:34

Het 5-jarige jongetje Omran Daqeesh, dat gewond raakte bij een luchtaanval in Aleppo, heeft geen blijvend fysiek letsel opgelopen en is op dit moment samen met zijn gezin. Eén van zijn familieleden overleefde de aanval niet. Het jongetje liep gisteravond hoofdwonden op, maar was er geen sprake van hersenletsel. Hij kon later die avond het ziekenhuis weer verlaten. De foto van Omran na de aanval gaat de hele wereld over.

De 5-jarige Omran vlak na de luchtaanval op zijn appartementencomplex

Volgens een arts in het betreffende ziekenhuis heeft de luchtaanval acht levens gekost, waaronder die van vijf kinderen. Reddingswerkers en journalisten kwamen kort na de aanval aan in het getroffen gebied in de wijk Qaterji, die door rebellen wordt bezet.
,,We gingen van het ene balkon over naar het andere", vertelt fotojournalist Mahmoud Raslan, die de iconische foto nam. Volgens Raslan passeerde hij eerst drie levenloze lichamen, voordat hij de gewonde jongen tegenkwam. Artsen laat weten dat ongeveer twaalf kinderen onder de vijftien jaar gisteravond zijn behandeld. 

Omran werd gered met zijn drie broers en zussen (één, zes en elf jaar) en zijn ouders. Geen van allen hebben ze blijvende ernstige verwondingen, maar een ander familielid overleed tijdens de aanval, meldt het Aleppo Media Centre. Ook stortte het appartementengebouw van het gezin in, kort nadat ze eruit werden gehaald. 

Verstomd
In de video die gisteravond geplaatst werd door het Aleppo Media Centre is te zien hoe een man de jongen wegplukt uit het getroffen complex, om hem daarna de ambulance in te dragen. De jongen kijkt versuft voor zich uit en lijkt verstomd. Daarna gaat hij met zijn hand over zijn bebloede gezicht, kijkt naar zijn handen en legt ze vervolgens op de ambulancestoel. Artsen zullen hem later behandelen aan zijn hoofdwond en het vuil wassen uit zijn aangekoekte haren, oogjes en kleren.

Gruwelijkheden
Ondertussen is een gephotoshopte versie van de foto van het jongetje, zittend tussen Obama en Poetin in, opgedoken op Twitter. Daarbij stellen veel mensen de vraag waarom de wereld niets doet tegen het aanhoudende geweld. 

De gruwelijkheden die zich afspelen in Syrië en Aleppo komen door het beeld van Omran in de oranje stoel weer pijnlijk tot leven. Het sentiment doet denken aan de wereldwijde reactie op de foto's vanAylan Kurdi, het Syrische jongetje wiens lichaam werd gevonden op een strand in Turkije. 

Meer dan 300.000 slachtoffers
Meer dan 300.000 Syriërs zijn naar schatting omgekomen in de burgeroorlog. Het is niet bekend hoeveel burgers zijn omgekomen bij luchtaanvallen in Aleppo in de afgelopen weken. 

Het geweld is toegenomen sinds rebellen eerder deze maand een aanval uitoefenden op een belegering van het regime, waardoor een deel van de stad werd afgesneden. Het Syrische regime, gesteund door Rusland, reageerde daarop met intensievere bombardementen.

Aleppo wordt al jaren belegerd en ligt grotendeels in puin. Dagelijks komen er berichten over burgerdoden uit de stad. Het aantal inwoners dat Aleppo nog niet is ontvlucht, wordt geschat op zo'n 250.000 mensen.

Door redactie AD Foto: Aleppo Media Centre

Reactie plaatsen

Reacties

Roland Senn
8 jaar geleden

Gelukkig,
Wel triest dat kinderen dat mee moeten maken.