Turkije wil binnen zeven jaar toetreden tot de EU

Gepubliceerd op 19 augustus 2016 om 15:46

Turkije wil binnen zeven jaar toetreden tot de Europese Unie. In 2023 viert de Turkse Republiek haar honderdste verjaardag en dat zou een prachtige gelegenheid zijn om ook het EU-lidmaatschap te vieren, zegt de Turkse permanent vertegenwoordiger bij de Europese Unie in de Duitse krant Die Welt.

 

Selim Yene: Turkije wil EU-lidmaatschap voor 2023.

Sinds de mislukte staatsgreep durft de Turkse president Erdogan zich te meten met vader des vaderlands Atatürk. Hoe gaat Erdogans 'nieuwe Turkije' eruit zien?

De betrekkingen tussen Ankara en Brussel zijn wel eens beter geweest, erkende permanent vertegenwoordiger Selim Yenel, maar dat kan snel veranderen. De EU heeft verzuimd na de mislukte staatsgreep van afgelopen juli zijn onverdeelde steun voor de Turkse regering uit te spreken, maar een bezoek van regeringsleiders aan Ankara kan nog wonderen doen.

De toetreding van Turkije is volgens Yenel niet alleen voor Turkije, maar ook voor de EU goed. Dat zou duidelijk maken dat de unie ook voor niet-christelijke landen openstaat.

Turkije staat al sinds 1999 in de wachtkamer van de EU. Tot dusver is aan nog niet de helft van de zogenaamde onderhandelingshoofdstukken begonnen. Sommige lidstaten zinspelen de laatste tijd op het stilleggen of zelfs afbreken van het overleg.

'Ondemocratische initiatieven'

De Deense regeringspartij Venstre pleitte vorige week voor het stilleggen van de onderhandelingen met Turkije vanwege 'ondemocratische initiatieven'. De Denen vallen onder meer over de flirt die de Turkse president Erdogan maakt met het herinvoeren van de doodstraf om de initiatiefnemers van de coup te straffen.

'De rode lijn is overschreden voor wat een minimum voor een EU-kandidaat-lid zou moeten zijn', zei buitenlandwoordvoerder voor de Liberale Partij, Michael Aastrup Jensen, tegen persbureau Reuters.

De Oostenrijkse Bondskanselier Christian Kern zei eerder al dat de EU de 'diplomatieke fictie' met Turkije moet stoppen en 'een nieuwe weg moet inslaan'.

President van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zei dat Turkije in zijn huidige staat geen lid kan worden, maar verwierp de uitspraak van Kern.

Turkije voelt zich vernederd

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu zei deze week in een interview met de Duitse krant Bild dat de Europese Unie Turkije 'vernedert'. Hij roept de EU op opnieuw over te gaan tot een opheffing van de visumplicht in het kader van het omstreden Turks-Europese vluchtelingenakkoord.

'Het Turkse volk is getraumatiseerd' na de mislukte staatsgreep van 15 juli, en de Europeanen 'vernederen ons in plaats van Turkije te helpen', aldus Cavusoglu in de Duitse boulevardkrant. De minister betreurt de bevriezing van de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de EU en van de gesprekken over de opheffing van de visumplicht voor Turkse burgers.

Volgens de minister heeft Ankara 'harder dan veel andere landen gewerkt om aan de toetredingsvoorwaarden tot de EU te voldoen', maar krijgt Turkije in ruil 'enkel maar bedreigingen, beledigingen en een totale blokkade' van de EU-lidstaten.

Door Redactie Volkskrant: Foto: AP

Doe mee aan de stelling van de dag: Moet Nederland net als Frankrijk een boerkaverbod instellen

https://poll.fbapp.io/yupnju

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.