Mogen psychiaters Trump gek verklaren?

Gepubliceerd op 19 augustus 2016 om 15:56

Mogen psychiaters en psychologen zich in het openbaar uitlaten over de vraag of Donald Trump wel goed bij zijn hoofd is, zonder dat ze hem hebben onderzocht? Die vraag werpt de New York Times op nu sommige Amerikaanse psychotherapeuten niet schromen de diagnose te stellen dat de Republikeinse kandidaat een gevaarlijke narcist is.

 
 Naamloos-2575.png

Datzelfde oordeel velden Amerikaanse psychiaters in 1964 over de uiterst conservatieve Republikeinse presidentskandidaat Barry Goldwater. '1189 psychiaters zeggen dat Goldwater psychologisch ongeschikt is om president te zijn', kopte het blad Fact. De Republikein werd een gevaarlijke gek genoemd die aan achtervolgingswaan en grootheidswaan leed.

Na zijn verpletterende verkiezingsnederlaag spande Goldwater een proces aan tegen Fact met als resultaat dat het blad 75duizend dollar smartengeld moest betalen. Uiteindelijk besloot de Amerikaanse vereniging van psychiaters (APA) een gedragscode op te stellen: de Goldwater-regel. Die kwam erop neer dat het voor psychiaters onethisch is een diagnose te stellen over de geestesgesteldheid van een publieke persoon zonder uitgebreid onderzoek en toestemming het resultaat bekend te maken.

'Trumpisme'

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Bij Nixon werd achtervolgingswaan vastgesteld, terwijl psychotherapeuten zich tijdens het Monica Lewinsky-schandaal verdiepten in de seksverslaving van president Clinton. Ook ditmaal roeren de professionele zielenknijpers zich. In een online manifest spreken ruim 2200 psychotherapeuten hun bezorgdheid uit over 'Trumpisme', een gevaarlijke kwaal waaraan de Republikeinse kandidaat volgens hen lijdt. Symptomen: doet loze beloften, verzint dingen, excuseert zich nooit, vernedert tegenstanders, etc.

Voor de APA was dat aanleiding de leden nog eens te herinneren aan de Goldwater-regel. Maar amateurpsychologen mogen natuurlijk gewoon doorgaan met het stellen van hun diagnoses. Ook Trump zelf doet er lustig aan mee. Hij vertelde zijn toehoorders onlangs dat Hillary Clinton 'onevenwichtig' en 'gestoord' is. Iemand die niet helemaal goed bij zijn hoofd is, moeten we niet als president hebben, waarschuwde hij.

Door Redactie Volkskrant: Foto:  AFP

Doe mee aan de stelling van de dag: Moet Nederland net als Frankrijk een boerkaverbod instellen

https://poll.fbapp.io/yupnju

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.