Manafort, campagneleider van Trump, stapt op

Gepubliceerd op 19 augustus 2016 om 17:45

Amper twee maanden na zijn benoeming is de campagneleider van Donald Trump, Paul Manafort, opgestapt. De Republikeinse presidentskandidaat bevestigde vrijdag diens vertrek. Manafort was in opspraak geraakt nadat zijn naam opdook in de geheime boekhouding van de partij van de verdreven pro-Russische Oekraïense president Janoekovitsj.

 
 Naamloos-2584.png

'Vanochtend heeft Paul Manafort zijn ontslag aangeboden, en dat heb ik geaccepteerd', zei Trump in een verklaring. 'Ik ben hem dankbaar voor zijn goede werk. Hij is een professional en ik wens hem het beste.' Of zijn vertrek gerelateerd is aan de onthullingen van de The New York Times over zijn banden met Janoekovitsj werd niet bevestigd.

Het vertrek van Manafort komt sowieso niet uit de lucht vallen. Trump had hem woensdag al de facto op een zijspoor gezet met de benoeming van Stephen Bannon, de baas van de rechts-populistische nieuwssite Breitbart News, als hoofd van zijn presidentscampagne. Trump zei toen dat Manafort zijn belangrijke rol zou behouden, maar dat is toch onhoudbaar gebleken. 

Lobbyist

Dat Manafort het veld moet ruimen is deels aan hemzelf te wijten. Hij kwam in opspraak omdat hij en zijn naaste medewerker Rick Gates voor het Amerikaanse ministerie van Justitie verzwegen hadden dat zij in de periode 2012-2014 actief waren als lobbyist voor de regering van de toenmalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj.

Amerikanen die zich inzetten voor buitenlandse politici of politieke partijen moeten dat bij Justitie melden. Als ze dat niet doen, dan maken zij zich schuldig aan een misdrijf, waar een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar op staat. De maximale boete bedraagt 220 duizend euro.

Volgens The New York Times komt Manaforts naam ook voor in een corruptieonderzoek in Oekraïne. Hij zou voor zijn werkzaamheden voor Janoekovitsj uit een zwarte kas 11,4 miljoen euro hebben ontvangen. Die beschuldiginen noemde hij zelf 'ongegrond, dwaas en flauwekul'.

 Marcos en Mobutu

Manafort staat bekend als een van de meest gehaaide politieke adviseurs in Washington. Onder zijn eerdere klanten waren de Filipijnse president Ferdinand Marcos, die in 1986 door een volksopstand ten val kwam; de Zaïrese dictator Mobutu, ook verdreven; de Angolese rebellenleider Jonas Savimbi en het militaire bewind van Nigeria.

Door Redactie Volkskrant: Foto: Reuters

Doe mee aan de stelling van de dag: Moet Nederland net als Frankrijk een boerkaverbod instellen

https://poll.fbapp.io/yupnju

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.