Zeventig paspoorten met Nederlands visum gestolen in Marokko

Gepubliceerd op 19 augustus 2016 om 17:34

Meer dan zeventig paspoorten van Marokkaanse burgers die een visum voor Nederland hadden aangevraagd, zijn vorige week in Marokko gestolen tijdens een beveiligd transport door een koeriersbedrijf. De geheime diensten van het land zijn 'in de hoogste staat van paraatheid', meldde de Marokkaanse krant Assabah (De Morgen) woensdag. De diensten vrezen dat de documenten in handen zijn gevallen van criminelen of terroristen.

 
 Naamloos-2581.png

De visa, die waren verstrekt door het Nederlandse honorair consulaat in Rabat, waren op weg naar Nador in de Rif in het noordoosten van Marokko. Het vervoer werd geregeld door een gespecialiseerd transportbedrijf. In dezelfde zending zaten ook geheime documenten, die onaangeroerd zijn gebleven.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de vermissing van de paspoorten. Het gaat om 71 documenten, waarvan er 41 waren voorzien van een geldig visum. De andere aanvragen waren afgewezen. Met de visa kan vrij door het hele Schengengebied worden gereisd. Over de vrees van de Marokkaanse diensten, dat de paspoorten zouden kunnen worden gebruikt bij criminele of terroristische misdrijven, wil het ministerie niet speculeren. 'De Marokkaanse autoriteiten, het visumaanvraagkantoor in Nador en Buitenlandse Zaken doen onderzoek', aldus de woordvoerder.

Grote schaal

Paspoorten raken wel vaker kwijt, dat is 'inherent aan het proces waarin wereldwijd documenten moeten worden verstuurd'. Maar op zo'n grote schaal als nu, waarbij in één klap 70 documenten verdwijnen, komt het volgens de woordvoerder vrijwel niet voor. Meestal gaat het om één of enkele paspoorten. Tot dusverre zijn er dit jaar vier meldingen van vermissing bij het ministerie binnengekomen.

De paspoorten, namen en visanummers staan inmiddels internationaal geregistreerd. Ze zijn opgenomen in het EU-Vis-systeem dat het gehele Schengengebied bestrijkt. Via Interpol wordt de informatie wereldwijd gedeeld. Volgens de Marokkaanse autoriteiten en de Nederlandse Koninklijke Marechaussee is op de paspoorten nog niet gereisd.

De gedupeerde Marokkanen zijn door het visumaanvraagkantoor in Nador op de hoogte gebracht van de diefstal. Wie niet is gebeld, hoeft zich volgens Buitenlandse Zaken geen zorgen te maken. De Nederlandse ambassade in Rabat bemiddelt voor de gedupeerden bij de Marokkaanse autoriteiten om zo snel mogelijk nieuwe paspoorten af te geven. Daar heeft Buitenlandse Zaken verder geen invloed op.

Gratis nieuwe visa

Nederland heeft wel geregeld dat het visumaanvraagkantoor de kosten daarvan zal dragen en zal zorgen voor gratis nieuwe visa. Verder zal het ministerie met de betrokken bedrijven de procedures nalopen en die 'waar nodig aanscherpen'.

Volgens de Marokkaanse krant Assabah zijn zestien verdachten gearresteerd en verhoord, allen werknemer van het transportbedrijf. De zending paspoorten was op 9 augustus door het koeriersbedrijf opgehaald in Rabat en had een dag later in Nador moeten arriveren.

Door Redactie Volkskrant: Foto: ANP

Doe mee aan de stelling van de dag: Moet Nederland net als Frankrijk een boerkaverbod instellen

https://poll.fbapp.io/yupnju

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.