Onrust komt door Turkse situatie, niet door de ouders'

Gepubliceerd op 2 september 2016 om 14:37

ZAAK 'GÜLENSCHOOL'De rechter buigt zich vanmiddag over de vraag of vier ouders hun opmerkingen over de vermeende Gülen-basisschool IBS De Roos in Zaandam moeten intrekken en rectificeren.

De vier roepen ouders op hun kinderen van school te halen en zouden de basisschool een 'terroristische organisatie' noemen op sociale media. Verslaggever Victor Schildkamp is aanwezig en twittert live mee.

Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) heeft onder de naam IBS De Roos scholen in Zaandam en Purmerend. De SIOZ wordt er op sociale media van beticht een 'Gülenschool' te zijn, wat de stichting ten stelligste ontkent. 

De vier ouders hebben hun eigen kinderen van de school gehaald en roepen andere ouders op hun voorbeeld te volgen. Ze zouden een facebookgroep 'Terroristenschool' hebben opgericht en andere ouders hebben bestookt met sms-berichten, zegt Marcel Dekker, advocaat van de SIOZ. ,,De gedaagde ouders verspreidden teksten als: 'Ik zou mijn kind niet op een school van landverraders willen hebben'." Van de 411 leerlingen zijn al er al 151 van school gehaald. 

Valse beschuldigingen
,,De school wordt een terroristische organisatie genoemd, de medewerkers Gülenterroristen. Er is vrijheid van meningsuiting, maar dit zijn onrechtmatige valse beschuldigingen", aldus Dekker, die zegt dat de school in de WhatsApp-groep zelfs verantwoordelijk wordt gehouden de mislukte couppoging in Turkije. De medewerkers van de school worden bedreigd en zijn bang. ,,Ze kunnen niet eens naar Turkije reizen, uit angst gearresteerd te worden. Iedereen wordt door deze laster in gevaar gebracht."

SIOZ wil dat alle whatsappgroepen, facebookgroepen en alle eventuele andere activiteiten op sociale media van de ouders meteen worden opgeheven. Ook eist de school een rectificatie van de ouders, geplaatst in De Telegraaf, waarin de gedaagde ouders hun beschuldigingen terugtrekken. Ook wil de stichting dat de ouders een dwangsom opgelegd wordt. 

Verkeerde vorm
De advocaat van de ouders, Edjer Köse, begint zijn betoog met de opmerking dat een kort geding niet de juiste vorm is voor het behandelen van de kwestie. ,,Daar is het dossier te omvangrijk voor." Hij vindt daarom dat de eis geweigerd moet worden.

Volgens Köse is de IBS De Roos niet onder druk gezet. ,,De school wilde geen gesprek met mijn cliënten." De advocaat wekt met zijn verhaal de indruk dat de school sowieso niet meer te redden was. ,,Negen leraren hebben de school verlaten. De kwaliteit van het onderwijs staat dus onder druk."

De coup in Turkije en de onrust daarna hebben er volgens Köse voor gezorgd dat ouders hun kinderen van de school hebben gehaald. Zijn cliënten zouden daar niks mee te maken hebben. Hij doelt op de grimmige sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan beticht de laatste ervan achter de staatsgreep te zitten.

Besloten whatsappgroep
De gedaagde ouders wilden eerst een bestuurswisseling op De Roos om de onrust over de school weg te nemen. Toen dat werd geweigerd, zijn ze de bewuste whatsappgroep begonnen, zegt Köse, die zich wel afvraagt hoe berichtjes in handen zijn gekomen van de school en vindt dat de privacy van zijn cliënten geschonden is. 

Omdat het om een besloten groep gaat, kan er geen sprake zijn van intimidatie of het onder druk zetten van de schoolmedewerkers, betoogt Köse. ,,Je werd pas toegelaten als je je kinderen niet naar De Roos liet gaan. Dus ze kónden niemand onder druk zetten."

De whatsappgroep was ook niet bedoeld om De Roos zwart te maken, gaat Köse verder. De gedaagde ouders zouden alleen in kaart hebben willen brengen wie er allemaal hun kinderen van de school haalden.

Door redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.