Aantal aangiftes bedreiging Turkse Nederlanders stijgt

Gepubliceerd op 2 september 2016 om 16:16

Het aantal aangiftes van bedreiging en intimidatie door Turkse Nederlanders in Rotterdam is binnen twee weken verdubbeld. Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije op 15 juli is meer dan tachtig keer aangifte gedaan, meldt de NOS. In Amsterdam kwamen volgens minister Eberhard van der Laan in diezelfde periode achttien aangiftes binnen.

 
 Naamloos-2712.png

Het 'barst' volgens Van der Laan van de verwensingen, zei hij donderdag in de gemeenteraad, 'maar dat is iets waar politie en justitie weinig mee kunnen'. Er moet sprake zijn van daadwerkelijke bedreiging of intimidatie voor gesproken kan worden van een strafbaar feit.

De politie Rotterdam richtte onlangs een speciaal team op voor de bedreigingen naar aanleiding van de mislukte coup in Turkije. Alleen dit team heeft toegang tot de aangiftes en beschermt deze op dezelfde manier als aangiftes van zedenzaken: extreem secuur dus, om angst voor aangifte bij slachtoffers te verkleinen.

Tot op heden is één persoon daadwerkelijk aangehouden naar aanleiding van een aangifte van bedreiging. Dit was iemand die de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb persoonlijk had bedreigd. Hoeveel aangiftes er landelijk gedaan zijn sinds de coup, is onbekend.

Diplomatieke verhoudingen op scherp

De spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap zijn hoog opgelopen na de mislukte staatsgreep, die door de Turkse president Erdogan en zijn aanhangers is opgezet door zijn aartsvijand, de omstreden prediker Fethullah Gülen. Sinds coup zijn er enkele gewelddadige confrontaties geweest tussen Turkse-Nederlanders die aanhangers zijn van Erdogan dan wel Gülen.

De Turkse consul-generaal in Rotterdam schreef tot woede van Haagse politici in juli aan een aantal burgmeesters hoe zij moeten omgaan met demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering. Intussen zijn een paar honderd Turks-Nederlandse kinderen uitgeschreven bij vermeende 'Gülenscholen' en zouden er volgens de D66-fractieleider in Amsterdam zelfs lijsten van 'Gülen-leerlingen' circuleren in Amsterdam, die gedeeld worden met Turkije.

Ook de diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland staan op scherp. Daags na een toenaderingspoging van Bert Koenders in Ankara, publiceerde het Turkse staatspersbureau een lijst met Turkse staatsvijanden in Nederland. Hiermee werd het kabinet, dat hardnekkig probeert uit te dragen dat Turkse inmenging in Nederland niet wordt geapprecieerd, ernstig in verlegenheid gebracht.

Door Redactie Volkskrant: Foto: Guus Dubblelman/Volkskrant

Reactie plaatsen

Reacties

Reinout van Montelbaan
8 jaar geleden

Die lijst van Gulen-leerlingen blijkt niet te bestaan.