Dit vindt Nederland van Ruttes 'sorry'

Gepubliceerd op 4 september 2016 om 17:20

Afgelopen week heeft Rutte 'sorry' gezegd. Hij bood zijn excuses aan voor de verkiezingsbeloftes die hij deze kabinetsperiode niet heeft kunnen waarmaken.

Naamloos-2756.png

Misschien een mooi gebaar, maar weinig mensen nemen de excuses serieus. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Maurice de Hond.

„Duizend euro voor werkend Nederland, niet morrelen aan de hypotheekrenteaftrek en geen geld meer naar de Grieken. Laat ik daar volstrekt helder over zijn: ik zeg daar sorry voor”, aldus Rutte in De Telegraaf. Toch is slechts 14 procent van de kiezers positief over de excuses. Het merendeel van de stemmers is cynisch en ziet de spijtbetuiging als verkiezingstruc. Maar 8 procent geeft aan dat zij na deze excuses overwegen om op Rutte te stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. 

De VVD-voorman krijgt, niet geheel onverwacht, de meeste steun van zijn achterban. Meer dan de helft van de VVD-stemmers beoordeelt zijn excuses positief. 75 procent vindt het sterk wat de premier heeft gezegd en zelfs 90 procent zegt dat elke politicus soortgelijke toezeggingen doet in verkiezingstijd.

CYNISME

Het cynisme is zowel bij rechts als links aanwezig. Vooral SP-stemmers zien het 'sorry' van Rutte slechts als verkiezingstruc (96%). Daarna volgt de achterban van de PVV (94%), 50Plus (91%) en GroenLinks (80%). Bij hen is de kans dat zij in maart op Rutte stemmen dan ook minimaal. Volgens De Hond zal het sorry-zeggen niet tot gevolg zal hebben dat er veel PVV-kiezers terugkeren naar de VVD.

ONGELOOFWAARDIG

Vrijdag werd bekend dat premier Rutte voor de vierde keer lijsttrekker wordt van de VVD. In De Telegraaf zegt hij een 'ongelooflijke drive' te voelen om door te gaan. Ook zegt hij in het interview geen beloftes meer te doen die hij niet kan waarmaken. Daarnaast heeft hij de wens uitgesproken opnieuw minister-president te worden. Volgens velen is de timing, een week voor de start van het parlementaire jaar, niet toevallig.

Politiek commentator Kees Boonman noemt het excuus ongeloofwaardig. „Zeur dan niet over wat je hebt gedaan. Wees er eerder trots op dat het kabinet het zo lang heeft volgehouden." Volgens de commentator van EenVandaag is het sorry is „een witwasoperatie om zogenaamd met een schone lei weer nieuwe onhaalbare verkiezingsbeloftes te kunnen doen." Hij vindt Rutte dan ook volstrekt ongeloofwaardig. „En zeker uit de mond van deze premier. Het knappe is juist de politieke flexibiliteit van Rutte. Bij de Partij van de Arbeid zakken ze door hun hoeven door al die standpunten en principes die ze elke dag weer meetorsen en waar ze niks mee kunnen. Daar heeft Rutte geen last van."

Door Redactie Metro: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.