Eigen risico blijft volgend jaar gelijk: 385 euro

Gepubliceerd op 6 september 2016 om 10:05

Het eigen risico in de zorg blijft volgend jaar voor het eerst in jaren gelijk: 385 euro. Dat bevestigen ingewijden aan RTL Z.

Eigen risico blijft volgend jaar gelijk: 385 euro

Sinds de invoering van het eigen risico in 2008 steeg het eigen risico ieder jaar met een tientje of iets meer. Dat gebeurt dit jaar voor het eerst niet, melddeTelegraaf vanochtend.

Echt op vooruit gaan we niet; de kleine 400 euro blijft een groot bedrag voor veel mensen met een kleine beurs. Niet iedereen heeft een spaarpotje om het bedrag in één keer af te tikken bij ziekenhuisbezoek.

Het onderwerp is hot topic in Den Haag, waar het onderdeel is geworden van de verkiezingscampagne. PVV, GroenLinks en SP willen het eigen risico afschaffen; 50PLUS, PvdA en CDA willen het mes erin zetten, melden bronnen aan onze Haagse redactie.

Afschaffen? 3,8 miljard euro

Afschaffen is niet zomaar gedaan; het zou 3,8 miljard euro kosten, wat neerkomt op 275 euro extra premie per persoon.

Eén van de mogelijkheden die wordt aangedragen om die kosten op te vangen is het verhogen van de vermogens- en winstbelasting en het aanpakken van belastingontwijking.

Flink gestegen

Het eigen risico in de zorg is in 2008 ingevoerd, om mensen meer inzicht te geven in hoe duur zorg is. Als mensen de kosten inzien, zullen ze er beter over nadenken wanneer ze naar de dokter gaan, is het idee.

Bij de invoering was het wettelijk verplichte eigen risico 150 euro, maar omdat het is gekoppeld aan de stijging van de zorgkosten, is het in de loop van de jaren flink gestegen. Zorgverzekeraars hebben niets te zeggen over de hoogte van het eigen risico: de hoogte ervan wordt bepaald vanuit Den Haag.

Door Redactie  RTL Z Foto: ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.