Rechtszaak tegen Ebru Umar begint: hier gaat het om

Gepubliceerd op 6 september 2016 om 11:05

Ze zou de profeet Mohammed en president Erdogan hebben beledigd. Vandaag begint de eerste rechtszaak tegen columniste Ebru Umar in Turkije. Zelf zal ze niet komen, omdat ze dan misschien weer vast komt te zitten.

Naamloos-2817.png

Vandaag begint de eerste zaak tegen Ebru Umar, maar het is niet de laatste. Waarschijnlijk buigt de rechter zich op 22 of 23 september opnieuw over uitspraken van de Nederlandse columniste.

De zaak die vandaag dient, gaat over een interview dat Ebru Umar gaf aan de Telegraaf. Ze zou Mustafa Atatürk, de stichter van het huidige Turkije, daarin een dictator hebben genoemd. Ook zou ze president Erdogan hebben beledigd.

Tien klachten

Er zijn tien klachten ingediend over de uitspraken van Umar, waarvan er zes of zeven ook echt behandeld zullen worden. "Het is frappant dat het juist mensen in Nederland zijn die geklaagd hebben", zegt Umar tegen RTL Nieuws. "Ik ga die mensen ook weer aanklagen, want ik vind dit echt niet kunnen."

Umar reist niet af naar Turkije voor de zaak, dat is haar afgeraden. Het risico bestaat dat de columniste het land niet meer zou mogen verlaten als ze gaat. Eind april werd ze opgepakt tijdens een vakantie. Ze mocht Turkije toen een tijdlang niet verlaten.

Dit gebeurde er tot nu toe:

23 april: Kort voor middernacht wordt Ebru Umar door de politie uit haar huis in het Turkse Kusadasi gehaald. Dat zou zijn gebeurd na kritische tweets over president Erdogan.

24 april: Ebru Umar wordt weer vrijgelaten, maar mag Turkije niet uit.

25 april: In het huis van Umar in Amsterdam wordt ingebroken. Haar spullen zouden overhoop zijn gehaalden er werd een laptop gestolen. Volgens de columniste zelf gaat het om 'pure intimidatie en provocatie'.

11 mei: Nadat ze lange tijd Turkije niet mocht verlaten, komt Umar weer aan in Nederland. Het uitreisverbod is dan ingetrokken, maar de klachten tegen haar niet.

25 juli: Ebru Umar wordt uitgescholden en bespuugd tijdens een interview met EenVandaag. Dat gebeurde op de stoep voor haar oude huis in Amsterdam-West.

29 juli: De Stichting Turks-Islamitische Culturele Federatie en 22 Turken die in Nederland wonen kondigen aan dat ze ook aangifte gaan doen tegen Umar, vanwege haar columns. Die zouden 'opzettelijk beledigend' zijn.

10 augustus: Het wordt bekend dat de zaken tegen Umar in september worden behandeld in Turkije. "Onzinnigere tijdsbesteding kan ik me niet voorstellen. Onzinnigere rechtszaak bestaat ook niet", zegt ze er zelf over.

Door Redactie RTL Nieuws: Foto: ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.