Nieuw offensief tegen cyberpesten: 'Kinderen weten soms niet dat het strafbaar is'

Gepubliceerd op 6 september 2016 om 11:37

Dikke kans dat het ook in de klas van jouw kind voorkomt: pesten op het internet. Beledigende reacties, uitsluiting op WhatsApp en verspreiding van naaktfoto’s. Scholen doen wel steeds meer tegen deze vorm van pesten, en ook de politie kijkt niet langer toe.

Nieuw offensief tegen cyberpesten: 'Kinderen weten soms niet dat het strafbaar is'

"Op de middelbare school heeft tegenwoordig iedereen een smartphone," zegt Remco Pijpers, strategisch adviseur voor mijnkindonline.nl van Kennisnet. "De verhoudingen tussen de kinderen liggen nog niet vast, dus dan begint het pesten." Volgens Pijpers heeft zo’n 11 procent van de kinderen last van cyberpesten.

WhatsApp

 "Vaak komt het voor dat bijvoorbeeld twee kinderen in de klas niet worden toegevoegd aan een WhatsApp-groep. Dat is niet eens bewust pesten, maar zo begint het getreiter vaak wel." Pijpers ziet wel dat scholen en docenten steeds meer doen tegen (cyber)pesten. "Scholen weten tegenwoordig wel beter hoe ze hier met hun leerlingen over moeten praten. Ze zijn ook verplicht pesten tegen te gaan."

Ook de politie doet steeds meer tegen de pestkoppen. Afdeling Noord-Holland gaat meer agenten opleiden om te kunnen op treden tegen cyberpesters, maakte een woordvoerder maandag bekend. Volgens Pijpers een goed plan: "Ik vind het goed dat de politie zich hiermee bezighoudt, zij krijgen vooral te maken met de meest heftige gevallen. De politie gaat ook de klas in om te waarschuwen dat sexting en pesten echt niet kunnen. Het lijkt logisch dat het strafbaar is, maar soms weten kinderen dat niet!"

--------------------------------------------------------------------------------------

Wordt jouw kind gepest:

Verpleegkundige Christa van Diepen werkt bij de GGD als aandacht functionaris pesten. Aan RTL Nieuws geeft zij wat handige tips voor ouders.  

  • Vraag ernaar! Het kan soms lastig zijn om het bij je kind te herkennen, dus stel vragen
  • Een kind hoeft niet altijd zelf gepest te worden, soms heeft het last van de gespannen sfeer tussen andere leerlingen onderling
  • Kijk of je kind zich anders gaat gedragen, slechter gaat presteren op school of blauwe plekken heeft
  • Stap naar de leerkracht om te vragen alert te zijn, of informeer andere medewerkers en andere ouders
  • Kijk op de computer naar de browsergeschiedenis, maak screenshots
  • Probeer ervoor te zorgen dat een kind zoveel mogelijk zelf op kan staan tegen pesten.

--------------------------------------------------------------------------------------

Door Redactie Editie NL Foto: iStock

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.