Laaggeletterde ouders vaak over het hoofd gezien

Gepubliceerd op 7 september 2016 om 21:51

Consultatiebureaus zien laaggeletterdheid van ouders vaak over het hoofd. Ze verwijzen onvoldoende door naar taalhulp, waardoor de kans groot is dat hun kinderen ook een achterstand oplopen.

Naamloos-2889.png

Op consultatiebureaus wordt te weinig rekening gehouden met jonge ouders die moeite hebben met lezen, schrijven en het begrijpen van taal. Dat stellen artsen en verpleegkundigen in de week van de alfabetisering.

Dat is niet alleen onhandig - ze missen afspraken, snappen brieven en adviezen niet - maar ook gevaarlijk. Want als hulpverleners laaggeletterdheid niet signaleren, verwijzen ze ouders niet naar hulpprogramma's. De kans is groot dat ze hun kinderen dan opzadelen met hetzelfde probleem.

Verbloemen

Het herkennen van een taalachterstand bij ouders is lastig, zegt Laurien Belt, jeugdarts in het Haagse Laakkwartier. ,,En ouders schamen zich, zeker autochtonen weten het heel goed te verbloemen.'' Terwijl dat juist de grootste groep is. Van de 2,5 miljoen laaggeletterden is twee derde van Nederlandse komaf.

Daarom gebruikt Belt altijd plaatjes als ze vertelt welke groenten een kindje kan eten en hoeveel suikerklontjes er in zoete drankjes zitten. Aan de ouders van de vier weken oude Brayden legt ze met behulp van een pop uit hoe belangrijk het is het kindje onder toezicht regelmatig op zijn buik te leggen. Ouders Magali en Raphaël, uit Congo en Nigeria, luisteren aandachtig . ,,We begrijpen het best goed, maar het is fijn om het even in beeld te zien'', zegt de kersverse moeder.

Doorverwezen
Hoewel Belt geregeld kinderen doorverwijst naar vroeg- en voorschoolse educatie, stuurt ze ouders zelden door naar een taalcursus. Terwijl de Maastrichtse hoogleraar onderwijs aan lageropgeleiden Maurice de Greef bepleit dat ouders zo vroeg mogelijk worden doorverwezen: ,,Het verkleint de kans dat hun kinderen ook laaggeletterd worden.''

Door redactie AD Foto:  Guus Schoonewille

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.