Privacy of geen privacy, Van der Steur wil kentekenfoto's straks vier weken bewaren

Gepubliceerd op 8 september 2016 om 08:26

Kentekens die door politiecamera's worden vastgelegd, mogen straks vier weken worden bewaard om misdrijven op te sporen. Privacy-organisaties hebben grote bezwaren tegen zo'n regeling, maar minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil die nu toch doorvoeren.

Privacy of geen privacy, Van der Steur wil kentekenfoto's straks vier weken bewaren

Er moet wel een drempel komen, vindt Van der Steur: politiemensen krijgen pas toegang tot kentekengegevens na een bevel van de officier van justitie. Van der Steur noemt dat een 'extra waarborg voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer'. Ook moet voor het opvragen van de informatie altijd 'een concrete aanleiding zijn'.

Automatische registratie

Van der Steur heeft dat vandaag aan de Tweede Kamer laten weten. Die praat al een tijd over het zogeheten ANPR-wetsvoorstel, dat gaat over de automatische registratie van kentekens.

Eerder zei de Autoriteit Persoonsgegevens dat het wetsvoorstel de politie de bevoegdheid geeft 'alle passanten op Nederlandse wegen als potentiële verdachten in politiebestanden op te nemen'. En dat mag alleen, vindt de privacywaakhond, als het echt noodzakelijk is. Dat is hier niet zo, zei de autoriteit al in 2011.

Sleepnetmethode

Van der Steur wil de 'sleepnetmethode' nu toch doorvoeren, constateert verslaggever Siebe Sietsma, die geregeld bericht over kentekenregistratie. Hij noemt het bewaren van de kentekens 'een makkelijke en goedkope manier om de bewegingen van mensen vast te leggen'.

Onvermijdelijk gaat dat ten koste van de privacy, zegt hij. "Maar hier pak je geen dieven mee." 

Door Redactie RTL Nieuws: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.