Nieuwe aanpak tegen zelfmoord moet tij keren

Gepubliceerd op 8 september 2016 om 10:28

Huisartsen moeten er niet voor terugdeinzen te vragen of iemand zelfmoord wil plegen, zegt directeur Jan Mokkenstorm van zelfmoordpreventielijn 113Online. Dat is een van de speerpunten van een nieuwe aanpak om zelfmoord te voorkomen.

Nieuwe aanpak tegen zelfmoord moet tij keren

De gecombineerde aanpak is in Duitsland ontwikkeld en is overgenomen door andere landen. Daarbij is het aantal zelfmoorden tot wel 30 procent gedaald. "Het geheim van de smid is om op alle fronten tegelijk in te zetten", zegt Mokkenstorm. In de zeven regio's met de meeste zelfmoorden worden de handen ineengeslagen in de strijd tegen suicide.

Concreet gaat het hierom:

  • een campagne om mensen met zelfmoordplannen op te roepen hulp te zoeken;
  • huisartsen en andere eerstelijnshulpverleners moeten beter omgaan met depressieve en suïcidale mensen;
  • depressie en zelfmoordplannen moeten bespreekbaar worden;
  • mensen in risicogroepen worden actief benaderd.

Drempels wegnemen

Een campagne om mensen hulp te laten zoeken klinkt misschien een beetje soft, maar heeft wel degelijk effect, zegt Mokkenstorm. "Depressieve mensen ervaren drempels om hulp te zoeken. Ze denken dat het niet werkt, ze willen het zelf oplossen." Door een campagne verlaag je die drempel.

Eerstelijnshulpverleners zoals huisartsen moeten beter omgaan met depressieve mensen. "Ze moeten de juiste vragen stellen en er niet voor terugdeinzen om te vragen of iemand zelfmoord overweegt", zegt Mokkenstorm. Volgens de psychiater kunnen huisartsen ook beter samenwerken met psychologen en de crisisdienst van de geestelijke gezondheidszorg.

'Normaal om naar huisarts te gaan'

 "Het moet gewoon worden om over depressie te praten", zegt Mokkenstorm. "Als je last hebt van je maag, dan is het normaal om naar de huisarts te gaan. Zo moet je ook naar de dokter kunnen gaan om te zeggen 'ik denk dat ik depressief ben'."

Door Redactie Editie NL Foto: iStock

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.