'24 van de 40 geplande azc's zijn opeens onzeker'

Gepubliceerd op 8 september 2016 om 11:57

Meer dan de helft van de geplande asielzoekerscentra die de komende negen maanden zouden moeten openen, zijn hoogst onzeker. Het gaat om 24 van de 40 azc's meldt de NOS.

Naamloos-2926.png

Volgens de omroep overleggen gemeenten, provincies, het kabinet en het COA vandaag over de vraag of de centra nog wel nodig zijn, nu er veel minder vluchtelingen ons land binnenkomen. Veertig procent van de bedden in de huidige opvangplekken staat leeg.  

Gemeenten geïrriteerd

De gemeenten waar het om gaat zijn geïrriteerd. Zo heeft de gemeente Breda al een gebouw aangekocht en vindt de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes het niet uit te leggen aan de inwoners, na alle moeite die er is gedaan. Volgens hem wordt zo de 'bodem weggeslagen' onder het vertrouwen in het lokale bestuur. 

Vorig jaar nog zaten de asielzoekerscentra overvol, door de enorme vluchtelingenstroom die vanuit Syrië op gang was gekomen. Daardoor ging het COA hard op zoek naar nieuwe locaties, wat in veel gemeenten leidde tot grote sociale onrust.

Sinds de deal met Turkije, waarin werd afgesproken dat Turkije zijn grenzen sluit in ruil voor financiële steun van Europa, nam het aantal vluchtelingen fors af. De Turkse president Erdogan heeft al meermalen gedreigd zich niet langer aan de afspraken te houden, als de EU zijn afspraken niet nakomt. 

Door Redactie RTL Nieuws: Foto: RTL Nieuws

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.