Hoofd evangelische zorginstelling voor rechter om misbruik

Gepubliceerd op 8 september 2016 om 12:08

De rechtbank in Dordrecht behandelt donderdag de zaak tegen het hoofd van de evangelische zorginstelling Jedidja in Meerkerk, die wordt verdacht van seksueel misbruik.

Aaldert van E. (75), die de leefgemeenschap oprichtte en er cliënten begeleidde, werd in 2015 aangehouden nadat twee vrouwen uit de gemeenschap aangifte tegen hem deden. Hij zou, als ’therapeut’ van Jedidja, gezegd hebben dat de seksuele handelingen ’genezend’ zouden werken.

Hij zou de vrouwen hebben wijsgemaakt dat ze pas ’op en top vrouw’ zouden zijn als ze gemeenschap met hem hadden. Eén van de vrouwen zou hij misbruikt hebben tijdens een therapie-sessie en bijbelstudie. Volgens het OM maakte Van E. misbruik van het overwicht dat hij als voorganger had op de vrouwen. ’Aaldert van E. maakte zich schuldig aan verkrachtingen en aanrandingen van vrouwen die aan zijn zorg waren toevertrouwd.’

Tijdens de zitting is er één slachtoffer aanwezig die zelf een verklaring wilde afleggen. Andere vrouwen stuurden schriftelijk een verklaring.

Van E. zit al jaren in de hulpverlening. In januari 1992 begon hij het Ridderkerkse christelijk therapeutisch centrum De Neshoeve. In de hoeve verbleven mensen die vakantie vierden, wilden wandelen en vissen, maar ook mensen die echt problemen hadden. Degenen met problemen kregen extra aandacht, zegt Aaldert van E. Vóór de Neshoeve vingen Van E. en echtgenote mensen in huis op. „Wij waren de vader en moeder, zeg maar”, aldus Van E..

In 2006 stond Van E. terecht voor het misbruik van zes vrouwen. Toen werkte hij als directeur van De Neshoeve. Hij kwam vrij, maar werd in 2013 ontslagen vanwege ontoelaatbaar gedrag.

Door redactie Telegraaf: Foto: Telegraaf

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.