‘Eerst handelen, dan controleren’: N-VA heeft nota over noodtoestand klaar

Gepubliceerd op 10 september 2016 om 12:02

Het ballonnetje over de invoering van een noodtoestand, dat N-VA eind augustus opliet, krijgt concretere vorm in een nota. Gerechtelijke controle zou worden opgeschoven, tot na huiszoekingen en preventieve arrestaties. Dat meldt de VRT.

Naamloos-3029.pngToen de N-VA tijdens de zomervakantie opperde dat ook België een noodtoestand moet kunnen uitroepen, weerklonk kritiek vanop alle banken. Intern debat binnen de partij heeft nu tot een consensus geleid over hoe zo’n noodtoestand eruit zou moeten zien.

Op dit moment zou de nota voorgelegd worden aan het partijbestuur, maar voorzitter Bart De Wever gaat ervan uit dat hij snel algemeen aanvaard zal worden. Daarna kan de N-VA ermee naar de regeringstafel. De kans dat de partij daar veel bijval krijgt, lijkt - op basis van eerdere reacties - klein.

 ‘Eerst handelen’

In de nota is onder meer sprake van het opschuiven van de gerechtelijke controle. ‘Dat bestaat ook in andere landen. Het is niet dat de gerechtelijke controle wordt opgeheven, maar als de noodtoestand van kracht zou zijn, zoals bijvoorbeeld nu in Frankrijk, dan verschuift de gerechtelijke controle naar achteraf’, verklaarde De Wever aan de VRT. ‘In zo’n context moet je eerst handelen en daarna pas controleren.’

Door Redactie De Standaard Foto: 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.