De Wever over noodtoestand: "Tijd voor sancties met gerechtelijke controle nadien"

Gepubliceerd op 11 september 2016 om 16:25

Afgelopen zomer lanceerde N-VA een aantal voorstellen die de overheid nog meer slagkracht moeten geven in de strijd tegen terreur.

Naamloos-3103.png

In 'De zevende dag' geeft voorzitter Bart De Wever meer uitleg - vanuit Plopsaland waar N-VA een familiedag heeft - wat die maatregelen moeten inhouden. "Administratieve huiszoekingen en sancties met gerechtelijke controle nadien."

De nota "Niveau V" van de N-VA beslaat verschillende aspecten, maar het is vooral het oppakken van mensen zonder gerechtelijke controle waarover fel gediscussieerd wordt.

Coalitiepartner Open VLD blijft zich hiertegen verzetten. "Als het gaat over de rechten en vrijheden van onze burgers, zijn we compromisloos", heeft federaal volksvertegenwoordiger Carina Van Cauter (Open Vld) ook in 'De zevende dag' gewaarschuwd.

"De N-VA stelt maatregelen voor die gevaarlijk zijn voor de rechtstaat en voor onze vrijheden. Die maatregelen maskeren de onmacht van de partij om dingen ten gronde te veranderen." Dat zegt de PS. Om de strijd aan te gaan tegen het terrorisme is het volgens de PS belangrijk dat onze politiediensten, justitie en de inlichtingendiensten de nodige financiële middelen krijgen om goed te kunnen functioneren.

De Franstalige socialisten hekelen ook het beleid van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. "De minister legde twee jaar geleden uit dat de politie meer zou moeten doen met minder middelen. Dit soort beleid is een mislukking. Om hun slecht beleid te verdoezelen, leidt de N-VA, zoals gewoonlijk, de aandacht af door gevaarlijke maatregelen te lanceren", aldus de PS.

De Wever is niet onder de indruk. Hij gelooft dat hij zijn sceptische regeringspartners uiteindelijk toch over de streep zal kunnen trekken. "We zullen afwachten nadat men de teksten echt gelezen heeft."

Bron: De zevende dag Foto:  De Morgen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.